Doorgaan naar artikel

‘Waken voor phytophthora in witlof’

Bij Collectieve Onderneming Ruiter in Oostwoud verdelen ze de aandacht over de bewaring van de gerooide wortels, de trekcellen en oogst van Topscore en het inplannen van het areaal voor komend seizoen.

Volgens Aik Ruiter is het rooien van de wortels afgelopen najaar moeizaam verlopen. Door de natte omstandigheden zijn behoorlijk sporen gereden en ook zijn wortelen verloren gegaan. “Ik denk dat we 20% minder hebben binnen gehaald, mede door de droogte aan het begin van het seizoen.” Bij nat weer rooien vergroot ook de kans op ziekten zoals phytophthora, maar dat uit zich meestal pas in de trek. Op één partij verloor Ruiter 15%. “We zullen dit jaar continu proeftrekken doen en veel moeten schuiven in de planning.” Die planning wordt in een normaal jaar gemaakt op aantal groeidagen en inhoud van de pennen.

Meerprijs compenseert

Volgens Ruiter zal de meerprijs het verlies aan wortels goedmaken. Het verlies in Nederland is landelijk en in België zat in januari nog 15% van de wortels in de grond. Er is dus minder witlof op de markt.

Als ik een paar kilo meer oogst, komen de extra kosten er wel uit

4 rassen

Half december is Ruiter overgegaan op de oogst met nieuwe wortels. Beginnend met het ras Ecrine uit Frankrijk, daarna Topscore, dan volgt Flexine en het jaar sluit hij af met Vintor, een oud ras dat weer is opgeschoond en nog altijd in het late seizoen de meeste kilo’s geeft.

Kisten naar natmaakstation

In de trek heeft Ruiter veel knoppen om aan te draaien om de wortels vitaal te houden. Ook daar zijn wel verbeteringen mogelijk. Afgelopen jaar heeft hij om te ventileren meer buitenlucht in de trekcel gebracht. Dit jaar gaat hij vanaf maart de kisten uit de bewaarcel rijden, naar een natmaakstation brengen en op een andere plek in de bewaring terugzetten. Dat moet het resultaat van het huidige bevochtingssysteem verbeteren. “Als ik een paar kilo meer oogst, komen de extra kosten er wel uit.”

Auteur: Marga van der Meer

Share this

Afbeelding
Aik Ruiter

Witlofteler in Oostwoud (Noord-Holland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin