Doorgaan naar artikel

‘Waardering voor kernactiviteit van tuinbouw’

Lege groenteschappen, of het nu is door corona, boerenacties, duur gas of slecht weer. - Foto: ANP

Lege groenteschappen, of het nu is door corona, boerenacties, duur gas of slecht weer. - Foto: ANP

Laat de tuinbouw niet om bijzaken in het nieuws komen, maar om haar essentie: gezond voedsel produceren.

Een turbulent jaar voor de tuinbouw, zo kunnen we 2021 wel noemen. Boeren en tuinders kwamen geregeld in het brandpunt van het nieuws. Denk hierbij aan de stikstofcrisis, de energieprijzen, wateroverlast et cetera. Voor de tuinbouw zijn dit echter bijzaken. Immers, als tuinbouw zijn we met name gericht op het produceren van voedsel. Naar deze kernactiviteit ging de aandacht in 2021 wat minder uit, terwijl dit juist de belangrijkste is.

Risico van vanzelfsprekendheid

Door te veel te focussen op alles wat om de tuinbouw heen gebeurt, wordt het zicht op de kernactiviteit van de sector uit het oog verloren. Dit heeft een groot risico in zich. Het produceren van voedsel wordt daarmee te veel gezien als een vanzelfsprekendheid, met de gedachte: ons voedsel is er toch altijd voldoende en op tijd.

Kwetsbaarheid voedselproductie

Dat is niet het geval. Een voorbeeld: afgelopen week was bij de lokale supermarkt geen rucola beschikbaar. Er werd gemeld: ‘Vanwege het slechte weer in Italië kunnen wij u helaas geen Rucola aanbieden’.

Laten we ons richten op het produceren van gezond voedsel en hierover breed communiceren

Dit geeft aan hoe kwetsbaar we zijn bij het produceren van voedsel. Er kan zomaar een tekort in de winkelschappen ontstaan. Laten we daarom één goed voornemen hebben voor 2022. Laten we ons richten op het produceren van gezond voedsel en hierover breed communiceren.

Run op wc-papier of cash geld

Bij het begin van de coronacrisis ontstond een run op toiletpapier. Veel mensen dachten dat er een tekort aan toiletpapier zou ontstaan: paniek. Iedereen kent wel het risico van een zogenoemde bankrun. Als een bank dreigt failliet te gaan, dan willen alle rekeninghouders bij die bank hun spaargeld contant opnemen.

Wellicht is het een idee dat wanneer een leeg schap in een supermarkt ontstaat, dit breed te communiceren. Zo ontstaat er een run op voedsel en beseft iedereen weer dat voedselproductie meer waardering en aandacht verdient. Alle bijzaken in de tuinbouw moeten minder op de voorgrond staan in de maatschappelijke discussies.

Allen een voedselrijk en gezegend 2022 gewenst met uw mooie werk in een essentiële sector.

Beheer
WP Admin