VVD: SP helpt tuinbouw om zeep

09-01-2017 | Laatste update op 15-09 | |
Foto: Peter J.E.Roek
Foto: Peter J.E.Roek

Het afschaffen van het vrij verkeer van werknemers in de EU helpt bedrijven in de tuinbouw naar de afgrond.

Dat stelt de VVD in een debat met de SP over de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het verslag van dat debat is zojuist vrijgegeven. De SP wil werkvergunningen opnieuw invoeren, tegen de zin van de VVD. VVD-Tweede Kamerlid Bas van ’t Woud: “In de omgeving waar ik woon zitten veel aardbeienkwekers, aspergekwekers en telers met andere gewassen. Als daar geen Polen meer komen werken, dan komt er gewoon niemand meer want Nederlanders hebben geen zin in dat werk. Die zijn te beroerd om dat te doen. Mevrouw Karabulut (SP Tweede Kamerlid, red.) bereikt hiermee niet dat Nederlanders aan de slag gaan, maar dat deze bedrijven zullen verdwijnen en dat Polen ook geen werk meer zullen hebben.”

Uitbuiting voorkomen

De SP is niet tegen werk door Polen, stelt Sadet Karabulut, maar wil herinvoering van de tewerkstellingsvergunning. “Polen mogen van ons wel komen, maar dan op basis van een vergunning, zodat we uitbuiting kunnen voorkomen en kunnen controleren op de huisvesting. We willen alle fouten die de VVD maakt in de integratie herstellen. We willen ons huis op orde maken. Als de VVD bereid is om samen met de werkgevers voor een beetje fatsoenlijke beloning te zorgen, dan zijn er heel veel Nederlanders die dat werk graag doen.”

Roemer

SP-fractievoorzitter Emile Roemer wees onlangs op het missen van €1,5 miljard aan sociale heffingen door het huidige systeem, waarin uitbuiting een fors probleem is. “Nog altijd zijn een half miljoen Nederlanders op zoek naar werk. Veel buitenlandse werknemers uit onder andere Oost-Europa worden via slinkse wegen uitgebuit. Ver weg van hun familie en tewerkgesteld voor een hongerloontje. Ze wonen regelmatig in oude volkswijken, met veel te veel mensen in een slecht onderhouden woning, met overlast tot gevolg. En de overheid loopt naar schatting €1,5 miljard aan belasting en premie per jaar mis. De enige winnaars? Bedrijven en uitzendbureaus wiens verdienmodel gebouwd is op uitbuiting.”

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer