Doorgaan naar artikel

Linkse partijen steunen motie voor stop verwarmde glastuinbouw

Zes partijen steunden een motie van PvdD-Kamerlid Leonie Vestering om verder groei van het areaal verwarmde kassen te stoppen. - Foto: ANP premium

Zes partijen steunden een motie van PvdD-Kamerlid Leonie Vestering om verder groei van het areaal verwarmde kassen te stoppen. - Foto: ANP

Zeven linkse partijen in de Tweede Kamer willen het areaal verwarmde kassen aan banden leggen.

De fracties van de SP, GroenLinks, BIJ1, Volt, Fractie Den Haan en PvdA steunden een motie van PvdD-Kamerlid Leonie Vestering om verder groei van het areaal verwarmde kassen te stoppen. Met 36 stemmen vóór behaalden de partijen geen meerderheid.

Partij voor de Dieren (PvdD) vindt de CO2-uitstoot van de glastuinbouw te hoog, ondanks de investeringen en subsidies om de sector te verduurzamen. Ook overschakelen op aardwarmte vindt PvdD geen goed alternatief. De partij wil de beschikbare energie liever inzetten voor andere doelen, zei Vestering tijdens een interruptiedebatje met VVD-Kamerlid Peter Valstar.

Adema complimenteert glastuinbouw

Landbouwminister Piet Adema ontraadde de motie. Hij wijst erop dat de glastuinbouw volop werkt aan CO2-reductie, zoals afgesproken in het klimaatakkoord. “Dat betekent minder aardgas en meer duurzame warmte. Overigens heeft die sector ook zelf — en dat vind ik best een compliment waard — de doelstelling hoger gezet dan menig sector in Nederland, namelijk in 2040 klimaatneutraal.”

“Het is mijn ambitie om de sector te helpen om die verduurzamingsslag te maken, zodat daar straks geen fossiele brandstoffen meer worden gebruikt, maar juist met aardwarmte al die prachtige producten en dat prachtige uitgangsmateriaal worden gekweekt”, aldus Adema.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Image
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin