Doorgaan naar artikel

‘Vorst in Portugal, maar niet rampzalig’

“De oogst in Portugal is vorige week volgens plan gestart”, meldt Michel Timmerman van TB&S in Sint Pancras op woensdag 25 januari.

Ook in Portugal is momenteel geen sprake van het daar normaal heersende Mediterrane klimaat. “Nee, we telen in twee gebieden zo’n 80 kilometer boven Lissabon, eentje aan de kust en eentje meer het binnenland in. Daar hebben we nachtvorsten gehad en de gewassen hebben ook wat schade opgelopen. Het is niet rampzalig, maar wel ongebruikelijk.”

Buffer opbouwen

Van overvloedige regen, zoals in delen van Zuid-Spanje, hadden ze in Midden-Portugal geen last. “We hebben volgens schema kunnen planten. De laatste gaan deze week de grond in, dan zit het plantseizoen in Portugal er weer op.” De Portugese oogst wordt voorlopig opgeslagen, zolang er nog Nederlandse spitskool vanuit de koelcel leverbaar is. “Dat zal nog zo’n drie tot vier weken doorgaan. Zo kunnen we een mooie buffer opbouwen, zodat we continu kunnen blijven leveren.”

Echt meer vraag

Timmerman merkt het effect van de schaarste aan diverse groenten. “We hebben echt meer vraag, en de afnemers nemen ook af tegen hogere prijzen. Bij wittekool verloopt dat wat ‘rellerig’. Twee weken geleden was er vraag vanuit Kroatië en Italië, en toen zag je ‘een spurt’ in de prijsvorming. Daarna is dat weer teruggezakt naar het oude niveau, en momenteel loopt het weer licht op. Vraag me niet hoe dat komt, ik stel het alleen maar vast.” De huidige kwaliteit bestempelt hij als ‘gemiddeld genomen goed’.

Auteur Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Michel Timmerman

sluitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin