Doorgaan naar artikel

‘Vorst goed voor de natuur’

Snoeiwerk in perenteelt. Foto: Groenten&Fruit premium

Snoeiwerk in perenteelt. Foto: Groenten&Fruit

In het Limburgse Sevenum is Jac van Enckevort op dit moment blij met de vorst. Niet alleen goed voor natuur, maar ook om al het trekkerwerk te doen.

Van Enckevort legt uit dat hij al het snoeihout versnippert met een Perfect-klepelmaaier. In dezelfde werkgang poetst hij de zwartstroken. Hiervoor gebruikt hij een Perfect-strokenpoetser. Hij is voorstander van het poetsen van de stroken om wat hout en blad weg te halen bij de bomen. “Dit vermindert de schurftdruk een beetje, maar het hoeft ook geen biljartlaken te worden” vertelt Van Enckevort. “Een beetje blad voor de organische stof in de boomgaard is ook belangrijk”.

Dik hout met takkenschaar

In de boomgaarden met een oppervlakte van 12 hectare staan verschillende soorten hardfruit, zacht- en steenfruit. Op dit moment worden de koppen van de peren- en appelbomen gesnoeid. De snoeiers rijden met een Onyx-hoogwerker door de rijen. Bij de appels is het dikke hout in de eerste snoeironde al verwijderd met de grote takkenschaar. Er zit voldoende vruchthout waardoor er extra dik hout weggehaald kan worden.

Snoeiwerk in perenteelt. Foto: Groenten&Fruit

Snoeiwerk in perenteelt. Foto: Groenten&Fruit

“Dit geeft verjonging en mooie nieuwe scheuten voor de komende jaren”, geeft Van Enckevort aan. De komende week starten ze met de snoei onder in de appelbomen. Met de handschaar verenkelen ze de takken. “Na een wat mindere oogst van vorig jaar door de vorst in de bloeiperiode, zit er nu knop zat”, legt Van Enckevort uit. Daarna gaan ze verder met de snoei van de zoete kersen, pruimen en abrikozen.

Even wachten met kunstmest

Waar veel telers op de kleigronden in deze vorstperiode de kunstmest er al op strooien wacht Jacques hier nog even mee. “Bij mij is het zandgrond en dit geeft een andere planning van de stikstofgift. Meestal zit ik vrij kort op de bloei” legt Van Enckevort uit. En die bloei laat volgens de weersvoorspellingen nog wel even op zich wachten.

Auteur: Eveline Westeneng

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin