Doorgaan naar artikel

Voor jou tien andere werkgevers

In de bedrijfsreportage bij paprikabedrijf Oostland Company, treft u een teeltmanager zonder achternaam. Niet helemaal volgens goed journalistiek gebruik. Maar tuinders vragen daar bij vakbladen inmiddels met klem om.

Want vermelding met naam en toenaam, dat zet de deur al te wijd open naar headhunters. Voordat je het weet is je waardevolle stafmedewerker weggekocht door een collega-tuinbouwbedrijf.

Doet me denken aan een liedje uit de vermaarde tv-serie ’t Schaep met de 5 pooten: Waar vind je tegenwoordig nog een goeie timmerman?. “Een neef van mij heeft een timmerman, op zolder opgesloten”, zingt Leen Jongewaard als barman Lukas Blijdschap. En het bewijst dat al begin jaren zeventig goed technisch personeel schaars was.

Personeel behouden met de beste arbeidsvoorwaarden

En als u aan het googelen gaat, dan zult u ontdekken dat de betreffende teeltmanager in een handomdraai gevonden is, inclusief achternaam, op dat handige sociale medium voor netwerkende professionals. Je kunt ze nu eenmaal niet opsluiten, niet letterlijk en ook niet figuurlijk. Of het moet zijn met een superieure set arbeidsvoorwaarden – hoger loon, bonussen bij goed presteren (of eigenlijk al bij gewoon normaal presteren), ruime promotiemogelijkheden en alle leuke extraatjes die uw HR-afdeling (wie kan er nog zonder?) maar kan bedenken. En natuurlijk met de geweldigste werksfeer die u maar creëren kunt. Zodat ze wel gek zouden zijn om bij de buurman te gaan werken.

Lees ook: Zo werkt glastuinbouw aan behoud en ontwikkeling van personeel

Hogere lonen gunstig voor aantrekken arbeidsmigranten

Dat doen we ook een beetje met ons nationale loonbeleid: het wettelijk minimumloon is de laatste jaren een flink eind opgetrokken. De onderste loonschalen binnen de cao’s dus ook. En dus staat Nederland er net weer even wat beter op, als bestemming voor arbeidsmigranten uit de échte lagelonenlanden in de EU.

De oude reflex bij telers is dan om alarmistisch te roepen dat we ons uit de markt prijzen. Dat klopt misschien nog wel als het gaat om een loon dat vooral door belastingen en heffingen omhoog schiet. Maar voor zover dat hoge loon ook echt in de portemonnee van de arbeidsmigrant terechtkomt, is het alleen maar gunstig.

Want zowel de Polen als de goed opgeleide stafmedewerkers zeggen tegen een werkgever die ze niet goed genoeg betaalt: voor jou tien anderen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin