Groenewoud Gas produceert groen gas uit mest van koeien. De vrijkomende CO2 wil het bedrijf afvangen en leveren aan de glastuinbouw.
Per dag levert het mestverwerkingsbedrijf uit Sint Oedenrode 3.500 kuub groen gas aan het lokale gasnet. Aan die productie wordt een ander restproduct toegevoegd. Binnen afzienbare tijd komt er een installatie om koolstofdioxide in vloeibare vorm af te vangen. Dat schrijft de mestverkenner in opdracht van het ministerie van LVVN.
De verkenner moet rapporteren over kansen om mestverwerking verder uit te breiden en zo de mestproductie in overeenstemming te brengen met stikstofregels. De techniek van mestverwerking is geprofessionaliseerd, stelt de verkenner in zijn rapport. Groenewoud Gas is een voorbeeld van zo’n geprofessionaliseerd bedrijf. Het heeft lange termijn contracten met 18 veehouders binnen een straal van 15 kilometer van de installatie.
Mestkorrels, isolatiemateriaal en gas uit mest
Per uur zetten bacteriën 5 tot 6 kuub mest om op de installatie met als bijproduct biogas. Bij de omzetting van dit biogas naar groen gas komt CO2 vrij. Dat wordt nu nog niet afgevangen, maar in de toekomst dus wel. Verdere bewerking levert eind- en restproducten op als mestkorrels, maar ook bouwmaterialen en een kunstmestvervanger.
Het mestverwerkingsproces bij Groenewoud Gas levert verschillende producten op voor de circulaire economie. Daar kreeg het bedrijf al de innovatiepluim voor van de provincie Noord-Brabant. Dagverse koemest levert het groen gas voor huishoudens in de omgeving. Ook potgrond, bouwmaterialen, vloeibare koolstofdioxide en ammoniumsulfaat maken andere producten overbodig.