Doorgaan naar artikel

Vlaamse telers houden wkk-steun

Vlaamse bezitters van hoogrenderende warmte-krachtinstallaties houden de extra inkomsten uit handel in groencertificaten.

De Europese Commissie oordeelt dat het Vlaamse certificatensysteem voor hernieuwbare stroom en warmte-krachtkoppeling (wkk) geen staatssteun is. Voor telers is de maatregel een belangrijke steunpilaar onder het bedrijf. Telers krijgen voor hun wkk 1 certificaat per MWh energiebesparing. Producenten kunnen die verkopen en zo extra inkomsten bovenop de marktprijs voor stroom verwerven. In 2011 leidde dat bijvoorbeeld tot een inkomstenpost van ruim een ton per hectare op een gemiddeld tomatenbedrijf.

255.000 ton besparing

Bij Coöperatie WOM zijn meer dan 100 (tuin)bouwbedrijven betrokken, die hun warmte-krachtkoppeling zelf beheren. De tuinders van WOM hebben in 2016 met hun wkk een primaire energiebesparing van meer dan 3 miljoen GJ en een CO2-besparing van circa 255.000 ton gerealiseerd.

Minimale concurrentiebeperking

Volgens de Europese Commissie worden eventuele concurrentieverstoringen als gevolg van de Vlaamse overheidssteun tot een minimum beperkt. Tegelijkertijd stimuleert het systeem de productie van hernieuwbare stroom en hoogrenderende warmte-krachtkoppeling.

De certificaten zullen België dan ook helpen om zijn Europese doelstellingen te halen en het aandeel van hernieuwbare energie in de totale energiemix op te krikken tot 13% tegen 2020, aldus de commissie.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin