Doorgaan naar artikel

Milieukeur omzeilt klippen als wkk

De vernieuwde concepteisen voor Milieukeur zijn klaar. Het gebruik van de wkk en de norm voor keuzemaatregelen moeten nog worden gewogen.

De Milieukeur-criteria worden jaarlijks herzien. Dit jaar is de herziening ingrijpend. Een grote stap, volgens GroentenFruit Huis.” Wij hebben hard gewerkt om Stichting Milieukeur te helpen het schema voor een grotere groep deelnemers in te richten, die de vraag krijgen van hun afnemer. In dat kader hebben we een grote stap gemaakt.” Ook Stichting Milikeur spreekt over grote stappen die zijn bereikt met de sector.

Uitstoot wkk

Toch is een aantal belangrijke zaken nog niet besloten. Zoals het gebruik van de warmte-krachtkoppeling (wkk). Voor telers met wkk lijkt het nieuwe teeltschema een verzwaring. Miliekeur gaat nu nog uit van een efficiënte omzetting van energie. Straks wordt (onder druk van nieuwe milieudoelen) rekening gehouden met de uitstoot van broeikasgassen. 2018 is daarvoor nog een overgangsjaar om een norm te bepalen. GroentenFruit Huis: “Wkk is een middel, geen milieudoel op zich. 2018 is een leerjaar, zeker op het gebied van energie. Hoe dat uitpakt moet nu blijken.”

Wat is ambitieus?

Ook moet de hoogte van de lat nog bepaald worden voor de keuzemaatregelen voor milieu op de teeltbedrijven. Op dit moment wordt op teeltbedrijven getoetst wat een ambitieuze, maar haalbare norm is (hoeveel punten). Het één op één overnemen van de normen uit de huidige teeltschema’s is geen mogelijkheid. Daarvoor is het systeem te veel op de kop gegaan met te veel wijzigingen.

Ontheffing calamiteiten

Een andere wijziging voor Milieukeur (straks genaamd On the way to planetproof) is dat bij calamiteiten en tijdelijke toelatingen van middelen (door de minister) straks een commissie van drie deskundigen in opdracht van Milieukeur formeel nog een ontheffing moet geven voor dat middel. Dat was een taak van de voorzitter van het College van Deskundigen. Milieukeur laat weten dat in zo’n geval spoedig een besluit wordt genomen om de calamiteitenaanpak zo min mogelijk te hinderen.

Trots op proces

Het GroentenFruit Huis is trots op hoe het proces van overleg is gegaan: “Er is samen met een gemotiveerde groep leden en stakeholders hard gewerkt om het schema doelgerichter en praktischer te maken, dat is grotendeels gelukt. De wijze waarop die samenwerking ging is een super voorbeeld over hoe samenwerking in onze sector kan gaan.”

Inspraak

Op 1 februari is een hoorzitting, in maart moet het teeltschema werkzaam worden. Bij de inspraak op 1 februari valt nog wel wat inbreng te verwachten. GroentenFruit Huis: “Wij hebben nog diverse aanbevelingen gedaan om bijvoorbeeld de integriteit van het schema en de internationale beheerbaarheid verder te verbeteren. Die kunnen wellicht vanuit de deelnemers aan de orde komen.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin