Vlaamse telers en verwerkers akkoord over groenteprijzen

15-02 | Laatste update op 08-07 | |
Protest van telers op vrijdag 11 februari bij diepvriesbedrijf Ardo in Ardooie. - Foto: Pieter van Oost
Protest van telers op vrijdag 11 februari bij diepvriesbedrijf Ardo in Ardooie. - Foto: Pieter van Oost

Telers en verwerkers van diepvriesgroenten in West-Vlaanderen zijn tot een werkbaar akkoord gekomen over de uitbetaalprijzen voor volgend seizoen. Het resultaat volgt na protestacties bij verwerkers.

De met trekkers ondersteunde protestacties om betere contractprijzen af te dwingen werden donderdag 10 februari gehouden bij vier grote groenteverwerkers. Aanvankelijk schermden de groenteverwerkers met het argument dat betere uitbetaalprijzen niet haalbaar waren omdat ze die niet konden doorberekenen aan hun afnemers. “Ook wij krijgen onze kostprijsverhogingen niet doorgerekend bij onze afnemers”, aldus CEO Bernard Haspeslagh van diepvriesbedrijf Ardo, in een bericht op de Vlaamse nieuwswebsite Vilt.

Verwerkingsbedrijf en telers in gesprek

Na nieuwe protestacties van telers op vrijdag 11 februari bij de Ardo-vestiging in Ardooie en met de dreiging hiermee door te blijven gaan, gingen het verwerkingsbedrijf en telersvereniging Ingro alsnog met elkaar in gesprek. Uiteindelijk was een ultimatum nodig om een doorbraak over nieuwe contractprijzen te forceren.

De uitkomst blijft echter achter bij de prijsstijgingen van 10 tot 20% die Ingro werkelijk nodig acht om de hogere teeltkosten op te vangen. De partijen zijn uiteindelijk overeengekomen de hoogste contractprijzen van de verschillende groenteverwerkers per groentesoort als streefdoel te hanteren.

Telers volgden oproep Ingro op

Volgens de boerenbond en het Algemeen BoerenSyndicaat (ABS) is het aan de betrokken telers te danken dat de groenteverwerkers uiteindelijk bereid waren weer in gesprek te gaan. De oproep van Ingro om geen contracten te ondertekenen, werd goed opgevolgd. Dat heeft de onderhandelingspositie versterkt.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt
Meer over


Beheer