Vitale Fruitteelt in Limburg in startblokken

19-03-2019 | Laatste update op 25-07 | |
Foto: Marcel van Hoorn
Foto: Marcel van Hoorn

Provincie Limburg, fruittelersorganisatie NFO, LLTB en Fruitveiling Zuid-Limburg ondertekenden maandag 18 maart het Uitvoeringsprogramma Vitale Fruitteelt in Limburg.

Dit programma richt zich op innovatie, kennisontwikkeling, ondernemersvaardigheden en bedrijfsontwikkeling.

Via themabijeenkomsten en coaching wordt ingezet op nieuwe strategieën om meerwaarde te creëren. Daarvoor zoekt het programma samenwerking met kennis- en adviesinstellingen als Proeftuin Randwijk, Het Belgische Proefcentrum Fruit en het ondernemerscluster Bright 5, dat actief is op Brightlands en Campus Greenport Venlo.

Nieuwe bedrijfsstrategie vergt investering

Nieuwe bedrijfsstrategieën vergen investeringen. Hiervoor komen concrete plannen. De provincie Limburg onderzoekt mogelijkheden om boeren onder bepaalde voorwaarden een lening beschikbaar te stellen. Een ‘kwartiermaker’ ondersteunt de fruittelers.

Nachtvorst en hagelbuien beschadigen fruitteelt Limburg

Aandacht voor de Limburgse Fruitteelt is nodig, stellen betrokkenen. De sector leed afgelopen 5 jaar veel schade door nachtvorst en hagelbuien. Die resulteerden in kleine oogsten van matige kwaliteit. Ten opzichte van de rest van Nederland richtte de Limburg fruitteelt zich door strategische overwegingen minder op de beter renderende perenteelt. De hevige concurrentie en de Rusland-boycot aan de afzetkant werkten ook niet mee.

In 2017 bracht de Taskforce Limburgse Fruitteelt in beeld wat nodig is om de sector weerbaarder te maken. Die resultaten en het vervolg erop zijn nu vormgegeven in het Uitvoeringsprogramma Vitale Fruitteelt in Limburg.

Lees ook: In provinciale luwte gedijen de tuindersbelangen

Beukema
Eric Beukema redacteur ondernemen
Meer over


Beheer