Doorgaan naar artikel

Verzekeraars: na fruit- ook groentetelers met weerschade

De telefoon staat roodgloeiend bij Vereinigte Hagel met schademeldingen van groentetelers na forse neerslag in Zuidwest-Nederland.

Dat telers moeilijk de percelen op kunnen voor werkzaamheden is bekend. De natheid leidt ook tot forse kwaliteitsproblemen. Telers vragen hun afnemers voor begrip. Maar daarnaast leidt extreme neerslag, zoals afgelopen weekend in Zuidwest-Nederland, nu ook tot directe schade bij groentetelers. Zij schakelen daarvoor de Brede Weersverzekering in.

Schademeldingen de 800 gepasseerd

Verzekeraars kregen afgelopen weekend vele tientallen meldingen uit buitenteelten. Met het forse aantal meldingen van hagelschade in fruitteelt erbij opgeteld is het aantal schademeldingen dit jaar door weer bij Vereinigte Hagel de 800 gepasseerd. “De totale schade wordt nog in kaart gebracht. Tot nu toe gaat het na dit weekend om meldingen van broccoli, sla, uien, aardappelen ook veel. In het fruit was de afgelopen maanden al veel schade gemeld, nu ook door wateroverlast in groente”, zegt directeur Jan Schreuder. Het gaat nu om forse buien in Zuidwest-Nederland, maar eerder kwamen er al meldingen van groentetelers uit Noord-Holland. Andere gebieden met forse neerslag kenden vooral akkerbouwmatig geteelde gewassen.

Verzekeraar Agriver richt zich meer op akkerbouw. Ook zij hebben op maandag 27 mei de handen vol aan het afhandelen van de schademeldingen uit West-Brabant en Tholen. Daarbij meldden telers al hun percelen uit het bouwplan, waaronder ook erwten, bonen en spruitkool. “Vorig weekend kwamen veel meldingen binnen uit Noord-Groningen, na ook forse neerslag in akkerbouwgebieden daar. “Het is een grillig jaar, mensen zijn sowieso laat met het voorjaarswerk, dus gewassen komen vrij laat van het land. Vanaf half april kregen we ook al relatief veel hagelmeldingen.”

Schimmels vrij spel

Gerard van den Anker, directeur van Veiling Zaltbommel, kent schademeldingen in groenteteelt, maar wijst ook vooral op de effecten van neerslag voor de fruitteelt. Juist de combinatie van hagel en nu onberijdbare percelen maakt het zorgelijk voor de hardfruitbedrijven. De ziektedruk kan hoger liggen na hagelschade, terwijl spuiten bijna onmogelijk is. “Ik krijg wel filmpjes door van telers die niet meer in perceel kunnen, of dat ze vast zitten met hun spuit. Schimmels hebben nu vrij spel. Uiteindelijk zie je bij oogst pas wat gevolgen zullen zijn. Het ziet er allemaal vrij somber uit.“ Deze telers kunnen hun schade niet verhalen bij de brede weersverzekeraar omdat het geen directe schade is, laat de OFH weten uit Zoetermeer.

Langere regenperiodes

Bij Agriver zijn dit jaar de polisvoorwaarden aangepast. “Voor de Brede Weersverzekering zijn verbeteringen doorgevoerd na de langdurige regenval afgelopen jaar. Daardoor kan ook schade gedekt zijn als er 10 dagen achter elkaar 20 millimeter valt. Het neerslagcriterium is overschreden als er meer dan 170 mm in 14 dagen, 230 mm in 28 dagen is gevallen”, laat het bedrijf weten. Bij Vereinigte Hagel was dat criterium voor natte periodes al ingevoerd, laat Schreuder weten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin