Doorgaan naar artikel

Verse groente kost Dole in derde kwartaal 2022 omzet en winst

De divisie verse groente blijft ’s werelds grootste groente- en fruithandelaar Dole marge kosten. Dole investeert ook in glasteelten.

Dat blijkt uit omzetcijfers over het derde kwartaal van Dole PLC. De saladeverkopen van Dole PLC leiden vooral in de Verenigde Staten tot hoofdpijn. Het drukte de winst voor belasting bij de divisie verse groente, die uitkwam op een verlies van bijna € 9 miljoen. Behalve de problemen bij salades spelen hogere inkoopprijzen een rol, net als kostenstijgingen voor vracht, verpakkingsmaterialen en arbeid. Daar staat een verbeterde verkoop van vers verpakte groente tegenover.

Totale omzet stijgt naar € 2,3 miljard

De omzet in verse groente is veel kleiner dan de fruitomzet, waar hogere bananenprijzen veel goedmaakte. De totale omzet voor de drie maanden eindigend op 30 september steeg wel van ruim € 1,8 miljard naar bijna € 2,3 miljard dollar. Die stijging komt ook voort uit het samenvoegen van bedrijven tot Dole PLC. Een drukkend effect op de omzet spelen wisselkoersen met € 131 miljoen.

Ook de omzet in Europa staat onder druk, vooral door nadelige wisselkoersen. De handel in Noord-Europa en Spanje ontwikkelt zich goed. De groothandelsactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk staan wel onder druk. Ook in Nederland is Dole PLC actief met bedrijven als Frankort & Koning, Haluco en ASF Holland. In totaal werd als omzet in Europa over de eerste negen maanden bijna € 2,4 miljard genoteerd (€ 2,6 miljard in 2021). Vooral het derde kwartaal stond onder druk.

Winstverwachting lager

De aangepaste nettowinst voor de eerste negen maanden bedroeg bijna € 71 miljoen, maar ook hier speelt de samenvoeging van bedrijven in Dole PLC een rol. Topman Carl McCann is blij met de ‘sterke resultaten voor het derde kwartaal van 2022, die aanzienlijk hoger waren dan het voorgaande jaar en boven onze eigen verwachtingen’. Toch volgt er een winstwaarschuwing. “Naarmate we het einde van het boekjaar naderen, mikken we nu op een aangepaste EBITDA binnen onze eerder geleide bandbreedte, maar aan de onderkant.”

Investeren in teelt

Dole PLC heeft haar positie in de teelt vergroot. Het bedrijf investeerde € 66 miljoen in onder meer renovatie van boerderijen, glasprojecten in haar kernmarkten en de aankoop van een teeltbedrijf in Peru.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin