Doorgaan naar artikel

Marktleider Dole houdt hoofdpijn in groente

Dole produceert minder verpakte groente, maar zag daardoor wel de prijs stijgen. - Foto: Humannhealth.com

Dole produceert minder verpakte groente, maar zag daardoor wel de prijs stijgen. - Foto: Humannhealth.com

De versegroentedivisie van marktleider Dole staat onder druk, net als de Europese omzet.

Dole PLC ontstond een jaar geleden uit Total Produce en Dole Food Company. De onbetwiste marktleider in de internationale groente- en fruithandel zag in 1 kwartaal € 23 miljoen omzet in verse groente verloren gaan. De terugroepactie van saladeproducten rond de jaarwisseling had een nasleep in de 3 maanden tot 30 juni. Daarmee liggen de problemen in de groentedivisie vrijwel geheel in de VS.

Listeria in oogstmachine

Dole deed in december een terugroepactie voor verpakte salades uit 2 Amerikaanse fabrieken in Besemer City en Yuma, wegens besmetting met listeria. Onderzoek wees uit dat een oogstmachine in het veld besmet was geraakt. Het kostte de gigant alle winst op de divisie groente voor het boekjaar 2021, toen het een omzet van € 8,4 miljard realiseerde. Afgelopen kwartaal werd een verlies geleden van € 5,7 miljoen (winst voor belasting) in het segment verse groente.

Bewuste volumedaling

Behalve de lastige marktsituatie bij salades, waar de marktvraag ook onder druk staat, greep Dole in bij de verpaktegroentedivisie. De volumes zijn teruggeschroefd. Dat leidde weer tot een prijsstijging in de markt, schrijft het concern. Toch werd het volume negatief beïnvloed door de volumedaling, omdat de kosten over minder producten moeten worden uitgesmeerd. Ook de kosten van vracht, verpakking en arbeid stegen door inflatiedruk.

Daarnaast presteerde de Europese markt duidelijk minder. Het effect was hier vooral op papier merkbaar. Door een hogere dollarkoers moet alle handel in Europa in euro’s, of andere valuta, tegen minder dollars worden ingeboekt. De omzet daalde afgelopen kwartaal met 10,7% of bijna € 103 miljoen.

Marges blijven goed

Vanwege het vertraagde herstel in het segment verse groente en valuta-effecten, verwacht Dole PLC dat winst voor belastingen (Ebitda) voor het gehele jaar uitkomt op € 332 miljoen tot € 353 miljoen. Dat is een daling van ongeveer 5,5% ten opzichte van eerdere verwachtingen. Dit is nog altijd een marge van boven de 4%. Topman Carl McCann noemt de resultaten daarmee nog altijd sterk.

Beheer
WP Admin