Doorgaan naar artikel

‘Verschil tussen marge en productopbrengst’

We worden regelmatig voor de gek gehouden. Het begint al tijdens het boodschappen doen.

Komkommers heb ik dit jaar nog niet onder de € 0,69 per stuk gezien. In verhouding tot de telersprijs is dit vaak vele malen meer. Bij de tomaten zie ik hetzelfde verschijnsel. Per 500 gram niet onder € 1,00 wat € 2,00 per kilo betekent. We praten maar niet over aardappelen of uien. Dat de marge van verkopende partijen groter is dan de opbrengst van de producent die alle productiekosten heeft, blijft een raar verhaal.

Rekening energieleverancier valt altijd tegen

Dan de rekening van de energieleverancier: die valt altijd tegen. Als we die tegen het licht houden, blijkt dat het werkelijke verbruik wordt verhoogd met 120% aan milieubelasting en vastrecht. Regelmatig word je gebeld door aanbieders van energie die je veel euro’s besparing beloven. Achteraf komt het verhaal dat zij er niets aan kunnen doen dat de overheid de tarieven heeft verhoogd.

Iedereen weet toch dat loonstijging onze concurrentiepositie verslechtert

Overheid voert stelselmatig lastendruk op

Onze minister-president staat te roepen dat de winsten bij de bedrijven tegen de plinten aanklotst en de lonen niet willen stijgen, waardoor de koopkracht achterblijft. Dit is de reden dat de burger niet kan profiteren van de economische groei.

Het werkelijke verhaal is dat de overheid de laatste 30 jaar stelselmatig de lastendruk opvoert om de begroting te laten sluiten. Iedereen weet toch dat loonstijging onze concurrentiepositie verslechtert.

Groot opgezet toneelspel

Maar het toppunt is wel het feest dat we 50 jaar geleden voet op de maan hebben gezet. Ik was destijds een jongen van 8 jaar en dacht dat nu alles mogelijk zou worden. Een gouden toekomst lag in het verschiet. Nu ga ik niet klagen, maar het feit dat we zo zielig zijn dat we elkaar continu voor de gek moeten houden om iets te bereiken, is toch een tegenvaller. Het is voor mij daarom de vraag of wij ooit op de maan geweest zijn. Waarschijnlijk was het een groot opgezet toneelspel om iedereen voor de gek te houden. Want zeg nou zelf, als we werkelijk 50 jaar geleden op de maan geweest zijn, waarom zijn we nooit nog een keer gegaan?

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Kees Kranenburg

is consultant Delphy. Bezoekt bedrijven in Kazachstan.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin