Verpakkingseis AGF onder de loep

19-06-2015 | Laatste update op 12-09 | |
Verpakkingseis AGF onder de loep

De groente- en fruitsector hoeft de PVC-verpakkingen nog niet in de ban te doen, maar het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken denkt dat PVC niet voor alle groente nodig is.

Dat blijkt uit de Tweede Monitoring Prestatiegaranties Raamovereenkomst Verpakkingen. Per 1 januari moeten supermarkten alle leveranciers vragen PVC-verpakkingen te schrappen, maar voor groente en fruit bestaat een uitzondering. Het instituut adviseerde de uitzondering te maken voor producten als spruitgroente, paddenstoelen, dadels, bamipakketten.

Andere producten lijken minder in aanmerking te komen voor de vrijstelling omdat ze minder snel ademen. Van een reeks producten: peren, suikermais, citroenen, haricots verts, wortelen en aardpeer, is alleen de haricots verts snelademend, stelt het Kennisinstituut. Wel is meer onderzoek nodig naar de ademende eigenschappen van verschillende groente- en fruitproducten om te bepalen of deze in pvc verpakt moeten worden.

Supermarktkoepel CBL vindt de risico’s voor voedselveiligheid en de te verwachten hogere voedselverspilling belangrijke argumenten om het gebruik van PVC-houdende folies voor zowel AGF producten als ook vlees en vleesproducten als noodzakelijk aan te merken. Er wordt op diverse plaatsen onderzoek gedaan naar vervanging van PVC-houdende folies; de conclusie is volgens CBL dat er geen alternatieven zijn voor PVC-houdende verpakkingen voor het verpakken van verse groente en fruit en vlees en vleesproducten.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer