Doorgaan naar artikel

Verlaging stikstofgebruiksnormen zuidelijk zandgebied definitief

Image

De stikstofgebruiksnormen van uitspoelingsgevoelige akker- en tuinbouwgewassen in het zuidelijk zand- en lössgebied worden per 1 januari 2015 met 20 procent verlaagd. De nieuwe gebruiksnormen zijn gepubliceerd in de Staatscourant en zijn daarmee definitief geworden.

De lagere normen waren al eerder aangekondigd. Voor cichorei, luzerne, pootaardappelen, uien, granen, wortelen, witlof, bloembollen, en fruitteeltgewassen geldt geen lagere gebruiksnorm voor de zuidelijke zand- en lössgronden ten opzichte van de normen in andere zandgebieden in Nederland.

De verlaging van de gebruiksnormen is het gevolg van het te hoge nitraatgehalte in het grondwater in de zandregio’s in Noord-Brabant en Limburg en in het lössgebied in Zuid-Limburg. Modelberekeningen van de Wageningen UR laten zien dat op basis van deze maatregelingen binnen ongeveer tien jaar gebiedsgemiddeld aan de nitraatnorm van 50 mg/l wordt voldaan.

Naast de aanscherping van de gebruiksnormen wordt het door de aanpassingen van de nitraatrichtlijn ook mogelijk om herstelbemesting uit te voeren na zware regenval.

Delen

Image
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin