Doorgaan naar artikel

Verdergaan na schuldsanering

We hadden de afspraak enkele maanden geleden al gemaakt. Op een maandagavond in oktober zouden we elkaar met de lotgenotengroep weer zien.

We namen de fiets, op weg naar Kees en Rianne. Daar ontmoeten we ook de anderen van de lotgenotengroep. De familie van Rianne had voor hen een nieuw koophuis gekocht. En daar zijn ze erg dankbaar voor. Kees en Rianne toonden vol trots hun huis. Het was gezellig ingericht. Veel van hun spullen pasten er weer in. Alleen de gordijnen waren veel te kort. Deze werden vervangen door mooie vouwgordijnen. Vanuit hun nieuwe adres wilden ze weer een nieuwe start maken. Nog een korte tijd en ze hoopten uit de schuldsanering te zijn.

Er wordt gezellig gepraat en ieder vertelt wat hun bezig houdt. Sommigen zijn al uit de schuldsanering en wachten op een schone lei van de rechtbank. Anderen zijn klaar met het minnelijke traject. Een deelnemer heeft een nieuwe baan gevonden en is daar blij mee. We kijken ook terug naar onze eerste kennismakingsavond. Alweer twee jaar geleden. En wat is er weer veel gebeurd. Maar stuk voor stuk zijn we bezig met de toekomst. Iedereen is hard aan het werk om te zorgen dat er brood op de plank is. Allemaal hopen we dat we gezond mogen blijven zodat we kunnen en mogen blijven werken. Enkelen van ons zijn straks 67 jaar en om dan na aftrek van de huur van je AOW te moeten blijven leven is een mager vooruitzicht. Maar er is niemand die klaagt. In hun hart blijven ze nog ondernemers, kansen zoeken, in oplossingen denken, trots zijn dat je je eigen broek weer kan ophouden.

 

Peter Luijendijk is oud-paprikateler en begeleidt telers die worstelen met bedrijfsbeëindiging via Stichting Zorg om Boer en Tuinder.

Herkent u zichzelf in dit verhaal, en wilt u met iemand praten die weet wat u doormaakt? Kijk dan op www.zorgomboerentuinder.nl. U vindt dan iemand bij u in de buurt die een luisterend oor heeft.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin