Van Ruiten gaat warmteclusters bouwen in Westland

31-10-2017 | Laatste update op 14-09 | |
Nico van Ruiten - Foto: Ton van der Scheer
Nico van Ruiten - Foto: Ton van der Scheer

Nico van Ruiten, oud-voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, gaat bij tuinders draagvlak creëren voor warmtenetten in Westland.

Per 1 november gaat hij bij Energie Transitie Partners (ETP) aan de slag als verkenner en kwartiermaker. Hij gaat met tuinders samen de mogelijkheden onderzoeken om te komen tot grotere en gekoppelde warmtenetten te komen in Westland. Ook de keuze voor de warmtebron staat daarbij open.

Klimaatneutraal doel

Voor Van Ruiten is dit een logische stap vanuit zijn oude functie bij LTO Glaskracht Nederland: “Met deze opdracht kan ik uitvoerend bijdragen aan de ambitie van een klimaatneutrale glastuinbouw. Het sluit daarmee mooi aan op mijn vorige functie. Ik heb hier ja tegen gezegd omdat ik merk dat ook voor de partijen achter ETP het belang van de glastuinders voorop staat.”

Nico van Ruiten was van 2007 tot 2017 voorzitter van LTO Glaskracht Nederland - Foto: Ton van der Scheer

Nico van Ruiten was van 2007 tot 2017 voorzitter van LTO Glaskracht Nederland – Foto: Ton van der Scheer

Keuzes telers cruciaal

ETP kent een aantal partners en aandeelhouders als HVC, Capturam, Gemeente Westland en Provincie Zuid-Holland. ETP wil faciliteren en participeren in duurzame warmteprojecten. Het draagvlak bij telers is daarvoor cruciaal. De ondernemers bepalen als groep (warmteclusters) op welke warmte zij inzetten: geothermie, restwarmte of biomassa, en in welke mate zij samenwerken, stelt ETP in het persbericht.

EnergieAkkoord Energie Transitie Partners was onlangs één van de mede-ondertekenaars van het EnergieAkkoord Greenport West-Holland. Het akkoord heeft als doelstelling om in 2030 de helft van de warmte voor de glastuinbouw uit duurzame bronnen te halen. Binnen Energie Transitie Partners gaat Van Ruiten nauw samenwerken met een groep energiedeskundigen vanuit HVC en Capturam, in nauwe afstemming met Gemeente Westland, Provincie Zuid-Holland en LTO Glaskracht.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer