Doorgaan naar artikel

Van der Tak: actie minister stillegging aardwarmte

Foto: Peter Visser

Foto: Peter Visser

Glastuinbouw Nederland wil dat minister van Economische Zaken Eric Wiebes een doorbraak forceert in de stillegging van aardwarmteputten in Limburg.

Voorzitter Sjaak van der Tak: “Het kan niet zo zijn dat in Noord-Limburg Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) een bron stillegt. Daar moet de minister een doorbraak in forceren.” Van der Tak refereert aan het aardwarmteproject Californië Lipzig Gielen (CLG) Geothermie in Horst aan de Maas. Dat bedrijf mag voorlopig nog geen warm water oppompen. Het project ligt al een jaar stil na een kleine aardbeving eind augustus 2018. Onderzoek na die beving heeft geen duidelijke oorzaak aangewezen, waardoor Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) de risico’s van hervatting te groot acht. Er is meer onderzoek nodig. Het doublet van CLG ligt vlakbij het aardwarmteproject van California Wijnen Geothermie (CWG). Ook naar de onderlinge invloed op elkaar van de putten is onderzoek verricht.

Te wankel

De minister kan het SodM-advies naast zich neerleggen, stelt Van der Tak. Dat kan volgens hem betrokken worden in een breder overleg met het ministerie. “We moeten wel in overleg met de minister over geothermie. Geothermie is nog te wankel. De minister moet zich nog eens daarover buigen.” Het ministerie heeft een ontwikkelingsplan voor geothermie in Nederland.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin