Doorgaan naar artikel

Van Dam en Van Rijn beginnen project gezonde voeding voor ouderen

Staatssecretarissen Martijn van Dam (Economische Zaken) en Martin van Rijn (Volksgezondheid) hebben het startschot gegeven voor een landelijke beweging die ouderen stimuleert om gezonder te eten. Bij dit project wil Van Dam regionale voedselproducenten in contact brengen met koks in de zorg.

De bewindspersonen namen de aftrap in zorginstelling Pennemes in Zaandam, waar bewoners op een dakboerderij eigen groenten verbouwen. Hier werd hen het manifest ‘Gezond eten, gezond bewegen, gezond zijn’ aangeboden door 18 organisaties. “Nederland kan de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren en de totale ziektelast met 5% verminderen, als overheid en zorgverzekeraars meer investeren in het eten van verse groenten en meer bewegen in de natuur. Bovendien levert dat minimaal 30% milieuwinst op”, staat in het pamflet dat onder andere door de Natuur- en Milieufederatie en het Louis Bolkinstituut wordt gesteund.

Gezonder eetpatroon

“Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat de kans op vroegtijdig overlijden en hart- en vaatziekten met 15 tot 20% verlaagt bij Nederlanders met een gezond eetpatroon: meer groente en fruit, noten, peulvruchten, minder vlees. Ook meer bewegen in de natuur draagt significant bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven. En wanneer we in Nederland meer groenten eten in plaats van vlees, dringen we het mestoverschot terug, besparen we veel energie, grondstoffen, CO2-uitstoot en water”, aldus Sijas Akkerman van NMF.

Bij 65-plussers komt relatief vaak ondervoeding, maar ook juist overgewicht plaats. 60% van de ouderen is te zwaar. Gezonde voeding is daarom heel belangrijk, aldus de staatssecretarissen.

Foto: Peter Roek

Foto: Peter Roek

Verse producten

“In instellingen waar aandacht is voor eten en met verse producten wordt gekookt, hebben de bewoners meer trek in eten. Dat zien we ook in woongroepen waar bewoners, personeel en vrijwilligers samen koken. Niet alleen levert dat veel gezondheidswinst op, het is vaak ook nog veel gezelliger”, aldus Van Rijn.

“Door goed eten blijf je langer gezond en gelukkig. In Nederland hebben we heel veel voedselproducenten die lekker en gezond eten uit de eigen streek kunnen leveren aan zorginstellingen. We willen die in contact brengen met de koks in de zorg zodat we samen werken aan liefdevolle zorg voor onze ouderen”, aldus Van Dam.

Lees meer over de verkiezingen in het dossier. Bepaal uw voorkeur voor de Tweede Kamerverkiezingen met de Stemhulp en bekijk de elevator pitches waarin kandidaat-Kamerleden hun standpunten over de agrarische sector toelichten.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin