Van Dam: boer heeft met VVD, CDA en PVV geen vijanden meer nodig

08-03-2017 | |
Staatssecretaris Van Dam - Foto: Fred Libochant
Staatssecretaris Van Dam - Foto: Fred Libochant

“De VVD, CDA en de PVV claimen op te komen voor de boeren, maar laten alles bij het oude. Met zulke vrienden hebben boeren geen vijanden meer nodig.” Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een interview in het AD.

Van Dam zegt in het interview dat er zeker niet genoeg ruimte is in Nederland voor de 12 miljoen varkens die er nu zijn. “De PvdA wil het totaal aantal dieren met 20% verminderen. We moeten kiezen voor kwaliteit en dierenwelzijn”, aldus Van Dam in het interview, waarin hij ook zegt dat de PvdA dierrechten uit de markt wil nemen, om de veestapel te kunnen krimpen. “Ik heb een nieuwe wet klaarliggen, die provincies de bevoegdheid geeft om grenzen te stellen aan veehouderijen. Brabant kan daarmee het platteland weer leefbaar maken”, zegt Van Dam. Deze nieuwe versie van de Wet Dieraantallen, die de omvang van de veehouderij regionaal moet kunnen begrenzen in het kader van het effect voor de volksgezondheid, is door invloed van de VVD nu nog niet naar de Kamer gestuurd. De wet zal dit voorjaar ter consultatie worden voorgelegd.

Staatssecretaris Van Dam. - Foto: Fred Libochant

Staatssecretaris Van Dam. – Foto: Fred Libochant

Minister van Voedsel

Van Dam is in het interview ook kritisch over het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). “De gemiddelde Nederlandse boer krijgt per maand meer geld dan een AOW-er aan uitkering, zonder dat hij daar iets voor terug hoeft te doen”, zegt Van Dam. Hij wil naar een systeem dat boeren subsidieert voor diensten als natuurbeheer en dierenwelzijn.

De langzame verduurzaming van de landbouw wijt Van Dam onder andere aan de politieke structuur. Voedsel ligt nu op het terrein van vier ministeries; Economische Zaken, Volksgezondheid, Buitenlandse Handel en Milieu. Hij zou liever zien dat er een minister van Voedsel komt, om de verduurzaming van de voedselproductie te versnellen.

Lees meer over de verkiezingen in het dossier. Bepaal uw voorkeur voor de Tweede Kamerverkiezingen met de Stemhulp en bekijk de elevator pitches waarin kandidaat-Kamerleden hun standpunten over de agrarische sector toelichten.

Vermaas
Mariska Vermaas parlementair verslaggever


Beheer