Doorgaan naar artikel

UWV: geen groei banen tuin- en landbouw

Image

Het aantal banen in de tuin- en landbouw zal in 2015 en 2016 niet stijgen. Dat schrijft het UWV in de arbeidsprognose.

UWV verwacht dat de economische groei de komende jaren zichtbaar zal worden in toenemende werkgelegenheid. De landbouw vormt hier een uitzondering op, vanwege productiviteitsverbetering in deze sector. “In de landbouw groeit de afzet en tegelijkertijd daalt het aantal banen voor werknemers langzaam maar zeker. Oorzaak is onder meer schaalvergroting  en automatisering. De sector wordt gekenmerkt door veel seizoensarbeid. Zowel in 2015 als 2016 zal het aantal banen van werknemers afnemen met duizend”, aldus UWV.

De afname in werkgelegenheid is groter in de decentraal gelegen regio’s. De sterkste afname vindt plaats in de Achterhoek. In Flevoland, Zuid-Holland en Zuidoost Brabant is de ontwikkeling iets gunstiger. In Zuid-Holland en Flevoland speelt de vestiging van tuinbouwbedrijven hierbij een rol.

De landbouw staat bekend als een sector waar veel ZZP’ers werkzaam zijn. Ook voor deze zelfstandigen zal er minder werkgelegenheid in de landbouw zijn. Ook in de industrie en financiële dienstverlening wordt geen groei verwacht van de werkgelegenheid.

Delen

Image
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin