Doorgaan naar artikel

Uitvloeier verbetert opname van water en voeding

Frambozen kunnen na toevoeging van de Finse uitvloeier Greenfain WP3 toe met minder water en mest zonder dramatisch productieverlies. - foto: William Hoogteyling

Frambozen kunnen na toevoeging van de Finse uitvloeier Greenfain WP3 toe met minder water en mest zonder dramatisch productieverlies. - foto: William Hoogteyling

Het gebruik van Greenfain WP3 kan de opname van water en voedingsstoffen in de pottenteelt van frambozen verbeteren.

Dat stelt onderzoeker Johan Sonneveld van het Houtig Kleinfruit Centrum in Randwijk. Hij deed onlangs per webinar bij de NFO een proef met Greenfain WP3 uit de doeken. Greenfain WP3 van de Finse fabrikant Faintend is een soort uitvloeier, die kan zorgen voor een betere waterverdeling in de pot. Telers van frambozen in potten ervaren dat de potgrond in de verschillende potten en ook in dezelfde pot lang niet altijd even nat is. Door het gebruik van Greenfain WP3 vloeit het water beter uit in de pot en is de vochtigheidstoestand tussen en in de potten kleiner. Greenfain wordt niet als gewasbeschermingsmiddel gezien en kan (nog) zonder toelating gebruikt worden.

Toe met minder water en mest

Een belangrijk doel van de teeltproef was om te onderzoeken of je in dezelfde teelt met minder water en meegedruppelde voedingsstoffen toe kunt. De proef werd uitgevoerd met in 10 literpotten geplante longcanes van frambozenras Lagorai. Het product Greenfain werd elke twee weken meegedruppeld met een dosering van een milliliter per liter water.

Minder of meer productieverhogend

Zonder het middel meegedruppeld produceerde het ras 25,6 ton frambozen per hectare. Extra Greenfain liet een kleine productieverhoging zien tot 26,3 ton per hectare. In dezelfde proef werden objecten ook met slechts 2/3 van de hoeveelheid water en meststoffen bedruppeld. Hierdoor viel zonder toevoegen van Greenfain de productie met 2,1 ton terug tot 23,5 ton per hectare. Maar het effect van Greenfain bij minder water en mest geven was opvallend. In het object 2/3 gift + Greenfain viel de productie terug met maar 1,3 ton tot 25,0 ton per hectare.

Vervolgonderzoek meer gradaties

Het product is vooral interessant als je met minder water of minder mest kleinfruit in potten wilt (of moet) telen. Meer onderzoek is nodig om optimalisatie van de bemesting te vinden. Komend seizoen komt in Randwijk een proef met het middel en verschillende trappen in bemesting. Ook een gedetailleerder financiële vergelijking kan dan worden gemaakt.

Bekijk meer

Delen

Image
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin