‘Uitgroei framboos door koud weer lekker langzaam’

24-05-2017 | Laatste update op 25-07 | |
Kwekerij De Westerbouwing van Geert de Weert in Rossum - Foto: Ton van der Scheer
Kwekerij De Westerbouwing van Geert de Weert in Rossum - Foto: Ton van der Scheer

De vermeerdering van de framboos Kwanza gaat dit jaar makkelijker dan vorig jaar, ziet Geert de Weert van kwekerij De Westerbouwing in Rossum.

Waar vorig jaar hier en daar plantjes wegvielen, groeien ze nu goed door. “We hebben de klimaatinstellingen wat aangepast, met wat meer schermen en luchtbevochtiging.”

De planten voor de verlate teelt zijn in twee fases uit de koelcel gehaald: op 2 en 20 april. “De uitloop is fantastisch goed. Volgende week gaan we een rondje grondscheuten weghalen. Per stengel zijn er tussen de 18 tot 22 ogen uitgelopen; dat ziet er heel goed uit. Door het koude weer is de uitgroei lekker langzaam gegaan.”

Te snel te veel lateralen

De Weert heeft maar 2,2 stengels per meter gezet. “Uit proeven is gebleken dat we snel te veel lateralen per meter hadden; 50 lateralen per meter is meer dan genoeg voor een goede oogst met grof fruit.”

Deze week (week 20) plant hij in de kas voor de herfstteelt. Alle frambozen teelt hij in potten. Met kokos potgrond “Wij telen niets in de grond, alleen onze rode bessen.”

Opkweek bramenplanten

De opkweek van de bramenplanten verloopt ook goed; de eerste grondscheuten komen er al uit en worden binnenkort getopt. De bramen haalt De Weert begin juni uit de cel met daarna een oogst in september/oktober.

Vorstschade in helft rode bes

In de rode bessen is het met nachtvorstschade niet helemaal meegevallen. In Rovada ging het nog wel, met een wegval van maximaal twee tot drie bloemetjes per tros, maar in Junifer is zeker de helft weg. “Rovada bloeide wat later”, legt De Weert uit, “tijdens de periode met nachtvorsten waren er nog maar een paar bloemetjes open.”

Auteur: Ton van de Scheer

De Weert
Geert De Weert zachtfruitteler
Meer over


Beheer