Doorgaan naar artikel

‘Tussen yin, yang en duur gas’

Hoewel je in de gemiddelde Westlander niet direct een Zen-boeddhist herkent, gaat het in de teelt bijna altijd om het bewaren van de balans.

Praat je met een gemiddelde glasgroenteteler, dan heb je het al snel over licht-temperatuurbalans, biologisch evenwicht of over de balans tussen generatief en vegetatief. Maar elke balans blijkt in een rap veranderende wereld vaak een wankel evenwicht. Het evenwicht tussen de risico’s op en van ToBRFv afgewogen tegen de kosten van hygiënemaatregelen blijft voor velen zoeken. En de afgelopen weken is met het stijgen van de huidige energieprijzen het evenwicht tussen kosten en baten flink veranderd. Daggas steeg naar boven de 70 cent per kuub en zelfs nog hoger. En elektra koste op 22 september nog € 150 per megawattuur.

Belichtingsstrategie en stengelafstanden opnieuw afgewogen

Belichtingsstrategie en stengelafstanden worden dus opnieuw afgewogen. Kunnen we met minder stengels uit met minder licht? Schakelen we een percentage af of belichten we minder uren? Hoeveel elektra moet ik bijkopen en wat kan ik met mijn wkk’s doen? Het is enorm zoeken en voor iedereen is de afweging net weer anders. Is er voldoende ingekocht of is de gok genomen op basis van de lage prijzen van daggas vorig jaar?

Risicoanalyse voor tuinbouw niet gunstiger

De risicoanalyse voor de tuinbouw is er afgelopen jaren niet gunstiger op geworden en daar moeten de plannen op worden aangepast. Iedereen snapt dat afschakelen als paniekmaatregel wanneer het te duur wordt, problemen gaat geven als er van tevoren geen plan is gemaakt. Je raakt dan uit balans door onbalans.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin