Doorgaan naar artikel

Tuinbouwmissie: Telers exporteren niet door beste prijs

Paulien Dirkzwager is manager internationale zaken van de Kamer van Koophandel Den Haag en begeleidt een handelsmissie voor de tuinbouw naar Australië. Daarvan houdt ze een reisverslag bij.

 


We zijn aangekomen in Adelaide en gaan direct door naar de Government of South Australia, de Primary Industries and Regions. De agribusiness is in Zuid Australie de grootste exportindustrie. Vooral wijn, dat is 60 procent van de totale export, toch laten de cijfers een daling hiervan zien door de toename van de wereldwijde concurrentie. Ongeveer 10 procent van de productie van de tuinbouw wordt geëxporteerd. De tomatenproductie is zo’n 56 mln kilo en van paprika 53 miljoen kilo.

We bezoeken daarna een vijftal bedrijven variërend van no-tech, mid-tech tot high tech. Zo krijgt iedereen een goed beeld van de stand van zaken van de tuinbouw in het zuiden.

’s Avonds diner met de Nederlandse ambassadeur. Een aardige dame die nu 2 maanden in Australie zit. Na 18 uur achter elkaar in de weer geweest te zijn, rol ik wel zwaar vermoeid het bed in.

 

Vrijdag 23 november, Adelaide

Het eerste bezoek is een champignonkweker. Eén van de grootste champignonkwekerijen van Australië. Dit bedrijf exporteert niet, omdat de prijzen hier goed genoeg zijn en het transport te gevoelig. Ze kunnen hier de champignons voor ongeveer  € 5,50 euro per kilo afzetten, in Nederland zo’n € 1,20.

Daarna langs een sla-teler en daarna een heel half uur door een natuurpark geraced om een kangeroe te zien, want Australie zonder kangeroe gezien te hebben, daarmee kan je natuurlijk niet thuis komen. Echte kangeroes in het wild, die zo tam zijn dat je ze met de hand kan voeren….  Heel wild dus. En al die stoere tuinbouwmannen wilden eerst zien of de vrouw in het reisgezelschap werd aangevallen als ze ging voeren. Nou, mooi niet, dus toen durfden ze ook wel.

’s Middags wederom een netwerkbijeenkomst. Het beeld van hier wordt mij steeds completer: weinig aanbieders, dus de prijs blijft hoog en geen reden tot export.

En nu, de volgende ochtend afscheid genomen van een deel van de groep en naar Auckland.

Share this

Afbeelding
Paulien Dirkzwager

manager internationale zaken

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin