Doorgaan naar artikel

Tuinbouwmissie: Supermarkt bij kas heel normaal

Paulien Dirkzwager is manager internationale zaken van de Kamer van Koophandel Den Haag en begeleidt een tuinbouwmissie naar Australië voor het Nederlandse bedrijfsleven. Ze doet verslag van de reis via een weblog.

Woensdag 21 novemberVanmorgen hebben we bij de Victorian Farmers Federation lezingen gehoord over de Australische tuinbouwector. De statistieken blijken hier wat lastig boven tafel te krijgen te zijn, omdat er geen kadaster is waarin de grootte van arealen wordt vermeld. De verwachting is dat de bedekte tomatenteelt van 25% van de totale tomatenproductie gaat groeien naar 50%. Verder kregen we weer te horen dat de arbeidskosten hoog zijn, dat we goed aan de after sales moeten denken en niet alleen vanuit de Nederlandse gedachte moeten verkopen.

De overheidsprocedures met name op het gebied van veiligheid schijnen echt vreselijk te zijn. Zeker niet de vrijheid blijheid mentaliteit die ik van de Aussies had verwacht. Hier zou de werkgroep verminderde regeldruk zich heerlijk kunnen uitleven. Alles draait om veiligheid voor de werknemer, op zich prima natuurlijk, maar het gaat wel wat ver. Zo mag een ladder niet hoger zijn dan 1 meter, anders moet er een steiger komen.


Na deze bijeenkomst zijn we naar een paprikateler geweest. Een kleine jongen, maar ook hij had het goed voor elkaar. Het was er netjes en het zag er goed uit. Aan zijn kas zat een klein supermarktje. Dat ben ik in het buitenland nu wel vaker tegengekomen: een winkel bij de productie, op zich geen slecht idee.En daarna een netwerkevent. Eerst heb ik aan de aanwezigen weer het tuinbouwverhaal over Nederland verteld. En daarna kon iedereen een persoonlijk gesprek hebben met de Australische aanwezigen. Er was wifi, dus eindelijk kon ik weer eens wat mails wegwerken.Morgenochtend heel vroeg naar Adelaide.Share this

Afbeelding
Paulien Dirkzwager

manager internationale zaken

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin