Doorgaan naar artikel

Tuinbouwexpert bij nationale ingenieursacademie

Glastuinbouwonderzoeker Silke Hemming van Wageningen UR wordt benoemd tot topexpert bij Netherlands Academy of Engineering.

De Netherlands Academy of Engineering (NAE) is een nieuwe wetenschapsorganisatie die 62 experts op het gebied van technologische wetenschappen, toegepast technisch onderzoek en productontwikkeling samenbrengt, met steun van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Economische Zaken. De leden van NAE spelen een actieve rol in het bevorderen van technologische innovatie en het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, milieubescherming en toegang tot essentiële hulpbronnen zoals energie, water en voedsel.

Hemming bracht AI de kas in

Hemming is de laatste jaren vooral bekend als drijvende kracht achter de Autonomous Greenhouse Challenge. Deze teeltcompetitie voor volledig geautomatiseerde teeltsystemen bracht in 2018 AI voor het eerst breed onder de aandacht van de glastuinbouw. Hemming heeft zich echter al sinds 1999 bij WUR ontwikkeld tot een expert op het gebied van het ontwerp van kassystemen en kasdek- en schermmaterialen.

Ze heeft internationaal onderzoek geleid over lichttransmissie, diffuus licht en NIR-reflecterende coatings. Ook houdt ze zich bezig met duurzame kasontwerpen voor diverse klimaatzones wereldwijd. Over haar benoeming zegt ze: “Het is voor mij een grote eer om fellow te worden bij de NAE. Ik beschouw het als een waardevolle kans om mijn bijdrage te leveren aan het bevorderen van engineering, zowel nationaal als internationaal.”

Oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen

Als fellow van de NAE zal ze samen met de andere deskundigen een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het intellectuele debat. Er worden concrete actieplannen opgesteld en onafhankelijke adviezen uitgebracht, met als doel om een oplossing te bieden voor complexe maatschappelijke uitdagingen.

De glastuinbouwwetenschapper is ervan overtuigd dat ook haar eigen vakgebied zal profiteren van haar rol binnen NAE. “Mijn netwerk zal zich verder uitbreiden en er ontstaan nauwere banden met topexperts van andere sectoren en disciplines op het gebied van systems design. Dit is van groot belang om innovaties in de glastuinbouw te stimuleren en bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van dit vakgebied”, aldus Hemming.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin