‘Tuinbouw loopt vooruit op landbouwvisie Schouten’

10-09-2018 | Laatste update op 03-08 | |
Foto: Groenten&Fruit
Foto: Groenten&Fruit

De visie op kringlooplandbouw van landbouwminister Schouten past goed bij initiatieven die de sector al met PlanetProof en de circulaire kas is gestart.

Zo zegt Stichting Milieukeur in een reactie dat teelt en supermarkten al zijn begonnen met elementen als biodiversiteit en bodemgesteldheid en grondstoffengebruik in On the Way to PlanetProof. “Het bedrijfsleven loopt eigenlijk al vooruit op deze visie en dat vindt in de teelt en supermarkten al een brede navolging. We komen graag praten met de minister.”

Lees ook: Schouten: afspraken met sector over route kringloopteelt

Voortgang meten

Dat de minister voortgang wil meten, past goed bij het certificeringsschema van PlanetProof. “We hebben daarmee nu zo veel ervaring dat we aan tafel horen bij zo’n overleg”, aldus een woordvoerder van PlanetProof.

Minister wil tempo bepalen

Het ministerie heeft tot dusver geen regie genomen in de ontwikkeling van PlanetProof. De minister lijkt het tempo van vooruitgang te willen bepalen, zo valt op te maken uit de visie. De woordvoerder stelt dat dit nog onduidelijk is. Voor de lopende inspraakronde over aanscherping van het teeltschema zal de visie van Schouten niet direct invloed hebben. Of de visie indirect invloed heeft, valt te bezien. “Het protocol wordt jaarlijks herzien, waarbij verschillende factoren van invloed zijn, zoals maatschappelijke factoren. Of dat ook voor deze visie geldt, kunnen we nu nog niet zeggen.”

Landbouwvisie in lijn met glastuinbouwvisie Voorwaarts Mars

LTO Glaskracht Nederland laat weten dat de visie in lijn ligt met de glastuinbouwvisie Voorwaarts Mars, maar komt later vandaag met een reactie.

Lees ook: Banken positief over visie Schouten

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer