Doorgaan naar artikel

Trissolcus Basalis wint HortiContact Innovatie Award

Sluipwesp Trisscolus Basalis. - Foto: Tom Saunders premium

Sluipwesp Trisscolus Basalis. - Foto: Tom Saunders

Trissolcus Basalis van Benfried is de winnaar van de HortiContact Innovatie Award 2023. Bezoekers van de beurs kozen deze sluipwesp tegen de schadelijke wants Nezara als belangrijkste innovatie. Koppert is met Nezapar als tweede geëindigd en de Urinebank.nl als derde.

Trissolcus Basalis heeft sinds kort een toelating in Nederland. Tuinbouwtoeleverancier Benfried heeft samen met haar Italiaanse producent Bioplanet gewerkt aan de ontwikkeling en toelating van deze sluipwesp. Trissolcus wordt geleverd als volwassen sluipwesp en is verpakt per 500 adulten in een koker.

Totale cyclus van 10 dagen

Trissolcus parasiteert de eieren van Nezara viridula, een wants die steeds meer problemen in paprika veroorzaakt. Vrouwelijke sluipwespen leggen één ei in ieder Nezara-ei. Na een paar dagen kleurt het ei zwart en na enige tijd kruipt er een nieuwe sluipwesp uit het ei. Eén vrouwtje kan tot 250 eieren parasiteren. Bij een optimale temperatuur van 27°C is de totale cyclus van de Trissolcus in ongeveer 10 dagen voltooid

De Trissolcus basalis kan in alle gewassen waar Nezara problemen geeft worden toegepast. Geadviseerd wordt om te starten met de introductie nét voordat de eerste Nezara verwacht wordt, maar uiterlijk begin juni omdat dan Nezara van buitenaf in de kas zal komen. Ga uit van minimaal 1 sluipwesp per m2 per week. De toeleverancier adviseer dit wekelijks te herhalen totdat er voldoende parasitering wordt gevonden.

Publieksprijs

De HortiContact Innovatie Award is toegekend na stemming door het publiek van HortiContact. Op alle beursdagen konden bezoekers in de Tunnel van de Toekomst hun stem uitbrengen.

Lucas van ’t Hof van Easyfairs reikt de prijs uit aan Janette van der Werken, hoofd afdeling biologische gewasbescherming van Benfried.
Lucas van ’t Hof van Easyfairs reikt de prijs uit aan Janette van der Werken, hoofd afdeling biologische gewasbescherming van Benfried.

Bekijk meer

Delen

Image
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin