Doorgaan naar artikel

Tomatenteler krijgt lagere straf

De rechtbank in Almelo heeft een bedrijfsleider van een tomatenkwekerij een fors lagere straf opgelegd dan de eis van de officier van justitie.

Die eiste vorige maand 1,5 jaar cel wegens mensensmokkel en arbeidsuitbuiting met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. Het gaat om de zaak in Erica waarbij de illegaal ernstig gewond raakte na een stoomongeval in de kas.

Goede bedoelingen

De rechter heeft uitbuiting laten vallen en geeft de man twee maanden cel voor mensensmokkel. Bij het bepalen van de straf neemt de rechtbank in aanmerking dat de bedrijfsleider goede bedoelingen had om de man in dienst te nemen. Hij bood hem onderdak op uitdrukkelijk verzoek van een medewerker die hij reeds jarenlang kende. De keerzijde van deze vriendendienst was dat de illegaal onverzekerd werkzaamheden heeft verricht. De man en zijn bedrijf moeten het 24-jarige Marokkaanse slachtoffer ruim € 11.700 schadevergoeding betalen. De onderneming kreeg ook nog € 20.000 boete, waarvan de helft voorwaardelijk.

Rubberboot

De Marokkaan kwam met een rubberboot naar Europa. Hij reisde door naar Nederland en was enige tijd dakloos. De Marokkaan kreeg in het voorjaar van 2015 woonruimte op het terrein, hoewel bekend was dat hij illegaal in ons land verbleef. De huisvesting was niet onder de maat, blijkt uit de uitspraak.

De migrant hoefde geen huur te betalen, maar wel werd afgesproken dat hij klusjes ging doen. Daarvoor ontving hij gemiddeld € 800 per maand. De Marokkaan kreeg steeds meer klussen, tot hij op 6 december 2015 na een bedrijfsongeval in het ziekenhuis belandde. Hij liep bij stoomwerkzaamheden brandwonden op over zestig procent van zijn lichaam.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin