Doorgaan naar artikel

OM: uitbuiting en mensensmokkel in tomatenkas

Het Functioneel Parket stelt dat een bedrijfsleider van een groentebedrijf in Erica zich schuldig heeft gemaakt aan uitbuiting en mensensmokkel.

Tegen de man is een gevangenisstraf van achttien maanden onvoorwaardelijk geëist, omdat het volgens het OM om ernstige feiten gaat. Dit is niet de hoogste straf in een uitbuitingszaak in de tuinbouw. De zaak van aspergeteelster in Someren in 2012 leidde tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar (na een eis van 4 jaar). Haar werd mensenhandel en uitbuiting ten laste gelegd van meer dan zeventig werknemers uit Oost-Europa.

Bedrijfsongeval

In de huidige zaak tegen het tomaten- en paprikabedrijf is dinsdag 19 september door het Functioneel Parket ook een geldboete van € 60.000 geëist. Het gaat om uitbuiting en mensensmokkel van één man en hij raakte verzeild in een ernstig bedrijfsongeval. Het strafrechtelijk onderzoek werd gestart nadat het slachtoffer, een 23-jarige illegaal in Nederland verblijvende jongen, ernstig letsel had opgelopen bij een bedrijfsongeval in de kas. Door het ongeval was hij voor 60% verbrand. Hij werd afgezet bij het Scheper ziekenhuis te Emmen en daarna overgebracht naar het brandwondencentrum in het Martini ziekenhuis te Groningen. Het ongeluk gebeurde in december 2015.

Uitbuitingssituatie

Volgens de officier hebben de verdachten hun ‘geldelijk gewin uitdrukkelijk boven dat van de vrijheid en integriteit van het slachtoffer’ gesteld. Het feit dat hij werd onderbetaald en hij lange werkdagen moest maken maakt dit een uitbuitingssituatie. “Door zo te handelen, hebben verdachten uit winstbejag op respectloze wijze misbruik gemaakt van iemand die illegaal in een vreemd land verbleef.” De eis is een gevangenisstraf van achttien maanden onvoorwaardelijk met aftrek van de drie maanden die hij in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht”, stelt de officier van Justitie.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin