Doorgaan naar artikel

‘Toekomst tuinbouw is veelbelovend’

Groenten & Fruit bestaat 75 jaar. Aan de hand van een bont palet aan thema’s kijken we nu vooruit.

We trapten 2020 af met de cover van het eerste exemplaar uit 1945. In de eerdere edities in dit jubileumjaar blikten we terug op grote thema’s zoals gewasbescherming, energie, schaalvergroting, specialisatie, afzet en internationalisering. Natuurlijk hadden we dit jubileum graag uitbundig gevierd, maar het is niet de tijd voor een feestje. Corona werpt een schaduw over het jaar.

Toch is het goed om stil te staan bij deze mijlpaal. In dit speciale nummer en in artikelen die de komende dagen op deze website verschijnen, kijken we vooruit. We praten met enkele grote spelers. We blikken over het muurtje bij de buren.

Lees verder onder de foto

Foto: Jan Willem Schouten

Foto: Jan Willem Schouten

Minder afhankelijk van aardgas

Op weg naar 2030 trekt een bont palet aan thema’s voorbij. Niet meteen in een rangorde, maar als deze er zou zijn dan scoort klimaat hoog. De glastuinbouw moet minder afhankelijk worden van aardgas. Rest- en aardwarmte lijken de route. De tuinbouw is al deze hele eeuw bezig met die transitie in het project Kas Als Energiebron. De tuinbouw toont hiermee goede wil. De sector is echter niet als enige aan zet. Traagheid en/of tegenstrijdigheid in regelgeving werk(en)t soms averechts.

Feiten domineren niet bij gewasbescherming

Gewasbescherming is een ingewikkeld dossier. Je zou willen dat feiten in dit dossier domineren. Dit is helaas niet altijd zo. De politiek heeft een vinger in de pap. Diverse ketens hanteren een eigen route. En leg de consument maar eens uit wat het verschil is tussen biologisch, Planet Proof en Global Gap.

Nooit uitgepraat over eerlijke prijs

Als het over ketens gaat, gaat het over afzet, contracten en prijs. Over ‘eerlijke prijs’ raken we nooit uitgepraat. Het gaat om een respectvolle marge. Een marge waar iedere schakel mee uit de voeten kan. Bundeling, schaalvergroting en nichemarkten kunnen hier allemaal aan bijdragen. Ieder slaat zijn eigen weg in.

Arbeid is knellende factor

Arbeid is zo’n andere knellende factor in de tuinbouw. Daar doen een goed Polen-hotel, loon en werksfeer niks aan af. Niet voor niets koerst de teelt af op verdergaande robotisering.

Aan dit rijtje zijn zonder moeite nog meer dossiers toe te voegen, zoals water, bodemgezondheid en regionalisering.

Volop mogelijkheden voor tuinbouw

Maar er zijn ook heel veel kansen. Jazeker. De consument eet steeds meer groente. Mensen blijken ook vaker bereid wat extra’s te betalen voor kwaliteit en specialties. Hier liggen volop mogelijkheden.

En laten we eerlijk zijn: die bedreigingen en kansen lagen er in de afgelopen 75 jaar ook. Het is de realiteit. De tuinbouw heeft zich in die jaren tot een sterke economische pijler ontwikkeld. Waarom zou dit richting 2030 anders zijn? Nee, de toekomst ziet er veelbelovend uit.

Bekijk meer

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin