commentaar

‘Jubileumjaar Groenten & Fruit’

‘Hij leest Groenten & Fruit. U ook?’ 75 jaar geleden prijkte deze quote op de omslag van weekblad Groenten & Fruit. Toen nog het officieel orgaan van het Centraal Bureau van de Tuinbouwveilingen in Nederland. Met dezelfde cover trappen wij het jubileumjaar van Groenten & Fruit af. De precieze verjaardag is 25 juni.

Tuinbouwvoorman en roerganger Fulps Valstar was een sleutelfiguur in de aanloop van de eerste krant. Helaas kon hij de publicatie niet meemaken. Je leest er over in deze uitgave. Redacteur Ton van der Scheer dook ervoor in de archieven van de Haagse gemeentebibliotheek.

Foto: G&F
Foto: G&F

Missie onveranderd

De missie van het nieuwe vakblad: “Een blad dat midden in de practijk van het leven zou moeten gaan staan, midden in het gewoel van den chaotischen tijd, dien wij thans doormaken, en een handwijzer, een wegwijzer zou moeten zijn voor tuinbouwend Nederland. Een blad echter waarin tegelijkertijd de stem van den Tuinbouw duidelijk, klaar, onomwonden zou kunnen worden beluisterd.” Prachtig proza voor wat eigenlijk in al die jaren onveranderd is gebleven.

Terugblik

In dit jubileumjaar blikken we terug op 75 jaar tuinbouw in Nederland. Aan elk decennium is wel een thema toe te schrijven. De jaren na de oorlog staan vanzelfsprekend in het teken van herstel. In de jaren ’50 wordt een stap gezet in gewasbescherming. En zo passeren de jaren ’60 en de transities in achtereenvolgens transport, energie, schaalvergroting c.q. specialisatie, afzet, internationalisering en klimaat. We besteden er in twaalf edities aandacht aan. We kijken terug in de tijd. En we spreken enkele hoofdrolspelers.

Jubileumnummer

In een jubileumnummer in juni komen we op de thema’s terug, en kijken naar de toekomst. Waar liggen de kansen? Op welke vlakken onderscheidt tuinbouwland NL zich? En waar liggen de uitdagingen? Kortom, een jubileumjaar met gevoel voor historisch besef, het heden en de toekomst.

Chaotische fase

De toekomst begint natuurlijk in het heden. Agrarisch Nederland sloot 2019 knetterend af met boerenprotesten. Een chaotische fase. De traditionele lijnen in belangenbehartiging, polderen en reflectie zijn opgerekt, soms flinterdun geworden. Opportunisme, populisme winnen in het tijdperk van Twitter en Facebook aan kracht. Het is zaak om het vizier op markt, maatschappij en omgeving te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.