Doorgaan naar artikel

TNO: norm groenteconsumptie kan omhoog

Image

Onderzoekers van TNO hebben uit onderzoek aanwijzingen gevonden dat hogere groente-inname dan de geadviseerde 150 tot 200 gram per dag meetbare gezondheidsvoordelen kan hebben.

De onderzoekers stellen in hun onderzoek dat nu slechts 2 procent van de Nederlanders de voorgeschreven 150 gram groente per dag haalt en dat verhoging van het voedingsadvies nu nog geen zin heeft. De ondezoekers keken zelf naar subtiele gezondheidseffecten bij consumptie van 200 gram per dag.

De onderzoekers van TNO werken aan een innovatieve nutrigenomics-aanpak die de subtiele gezondheidseffecten van voedingsmiddelen meetbaar maakt. Om deze methode te toetsen, voerden zij een interventiestudie uit onder 30 mannen. De deelnemers aten tweemaal vier weken ofwel 50 gram (lage consumptie) ofwel 200 gram (hoge consumptie) groente per dag.

Elke vier weken stonden zij bloedmonsters en een stukje vetweefsel af. De onderzoekers analyseerden de monsters niet alleen op klassieke biomarkers, maar bepaalden ook de gehaltes aan grote aantallen metabolieten en genen. Bij de interpretatie van de gegevens gebruikten ze geavanceerde software voor bioinformatica- en netwerkanalyse. Hiermee konden zij, op basis van bestaande wetenschappelijke inzichten, verbindingen leggen tussen moleculaire en klassieke biomarkers. De onderzoekers konden dankzij de nieuwe aanpak de effecten van groenteconsumptie aantonen op het energiemetabolisme, ontstekingsprocessen en de mate van oxidatieve stress (de vorming van schadelijke peroxiden en vrije radicalen) in het lichaam.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin