Door warmere winters als gevolg van klimaatverandering bespaart de glastuinbouw 6 PJ in 2040. In totaal zal de glastuinbouw 65 PJ besparen.
Dat berekent TNO in scenariomodellen voor 2040 naar stapelingseffecten van besparingen. Daarbij lijkt TNO weinig uit te gaan van energiebeleid voor de glastuinbouw. Het onderzoeksbureau kijkt puur naar besparingsmogelijkheden. Opvallend is dat in een modelscenario ‘aanpassing’ (zonder grote wijzigingen) de besparingen slechts 5 PJ lager is dan in het model ‘transformatie’.
Geen grote rol voor warmtepompen
Ook opvallend is dat TNO constateert dat warmtepompen niet worden toegepast in 2040 volgens zijn modellen. “Dit effect komt doordat het model op systeemniveau kosten optimaliseert en dat er alleen voldaan hoeft te worden aan nationale klimaatdoelen. Het model vindt dus een kostenoptimale oplossing waarbij warmtepompen in de glastuinbouw niet nodig zijn”, schrijven de onderzoekers. Dat neemt niet weg dat warmtepompen natuurlijk wel voor extra energiebesparing kunnen zorgen in de sector, stelt TNO.
In het geleidelijke scenario wordt vooral ingezet op aardwarmte en biogas. Wanneer meer warmtepompen worden gebruikt, zou het finaal energieverbruik van de landbouw lager geweest zijn. Dit komt omdat warmtepompen met een COP (coefficient of performance) van 4 een besparing van 75% op de aardgasvraag mogelijk maken, stelt TNO. In andere modellen die recent zijn gepresenteerd spelen warmtepompen juist een belangrijke rol in 2040.
Areaal bloemen krimpt
De onderzoekers gaan uit van een areaalkrimp in de glastuinbouw van 10% in 2040. Daarbij groeit het areaal groenten onder glas, krimpt het areaal bloemen en blijft het plantenareaal constant.