Doorgaan naar artikel

Teler vecht CO2-heffing voor zes kassen aan, slaagt deels

Een Westlandse glastuinder heeft gelijk met zijn bezwaar tegen een CO2-heffing, maar komt met zijn argumenten niet onder de heffing uit.

De Raad van State oordeelt dat de teler onvoldoende informatie kreeg hoe zijn CO2-heffing voor 2017 was opgebouwd. De teler kreeg al een verlaging na bezwaar, maar ook die was niet duidelijk gebaseerd op de daadwerkelijke CO2-uitstoot. Pas op de zitting voor deze rechtszaak kwam het ministerie met de CO2-uitstoot die voor de teler gold. Zijn uitstoot op zes locaties in het Westland bedroeg 5,1 miljoen ton CO2 en niet 6,0 miljoen ton. De verlaging van zijn heffing over 2017 van € 15.531 met € 4.440 lijkt niet te passen bij deze uitstootcijfers. Dat besluit moet opnieuw genomen worden.

Hele CO2-sectorsysteem terugdraaien

De teler gooide veel meer argumenten in de strijd tegen de CO2-heffing die niet stand hielden. Zo vindt hij dat de uitstoot voor wkk-gebruik bij teruglevering van stroom afgetrokken moet worden van de CO2-jaarveracht. Volgens de rechter is dat na 2014 niet meer mogelijk. Dat grotere teeltbedrijven in het Europese emissiehandelssysteem wel de emissie van wkk-installaties mogen aftrekken bij levering van elektriciteit ziet de rechter ook niet als argument voor het schrappen van de heffing.

Ook eiste de teler dat het CO2-sectorsysteem onverbindend verklaard werd. Het CO2-plafond is te laag vastgesteld, zegt de teler. Hij, en veel andere telers, zijn uit het Europese emissiestelsel gestapt en in het sectorsysteem gaan deelnemen, maar daar is bij het CO2-plafond geen rekening mee gehouden. De rechter vindt de besluitvorming daarover zorgvuldig en afgestemd met de sector.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin