Doorgaan naar artikel

‘Tekort aan telers remt groei glastuinbouw’

Havecon heeft op het project van De Ruiter zijn nieuwste machine in gebruik genomen om de kolommen te vervoeren en neerzettten. - Foto: Gerard Boonekamp

Havecon heeft op het project van De Ruiter zijn nieuwste machine in gebruik genomen om de kolommen te vervoeren en neerzettten. - Foto: Gerard Boonekamp

De wereldwijde groei van moderne glastuinbouw kan veel sneller verlopen als het tekort aan telers wordt opgelost.

Algemeen directeur Wouter Kuiper van kassenbouwer Kubo Groep ziet dat de vraag naar glastuinbouw exponentieel groeit, maar dat de groei ‘slechts lineair is’. Kuiper stelt in het inspiratieblad Telen & Trends van het bedrijf Svensson dat de rol van telers kleiner gemaakt kan worden door de plant aan te sluiten op de computer. “Dan kun je met minder ervaren mensen toch een hoge productie draaien.”

Projecten kassenbouw groter en complexer

Kuiper werd met 5 andere internationale kassenbouwers gevraagd naar ontwikkelingen in internationale kassenbouw. Alle partijen stellen dat de vraag alleen maar groeit. Projecten worden complexer en groter in steeds meer landen. Ook wordt de wet- en regelgeving steeds strikter en zijn de eisen verschillend per land. “Zo willen Russen gedetailleerde tekeningen van de kas zien, Canadezen instructierapporten en de Australiërs veiligheidsrapporten.”

Bouwen aan kas in Hiroshima

Volgens Peter Spaans, commercieel directeur van Van der Hoeven Horticultural Projects, wordt steeds vaker gebouwd op plekken waar dat 10 jaar geleden nog niet kon. Zo bouwt Van der Hoeven Projects een kas voor tomaten en sla bij het Japanse Hiroshima. 3 jaar geleden kon de productie in de warme vochtige zomers niet jaarrond opgezet worden. Met moderne Nederlandse technieken lukt dat nu wel.

Robert-Jan de Goey, commercieel directeur van bouwer Dalsem, stelt dat 99% van de projecten nu in het buitenland afspeelt. Dalsem gaat een kas bouwen nabij een Russische raffinaderij vanwege de restwarmte.

Beheer
WP Admin