Syngenta: ‘Iedereen kan nieuwe resistentie gebruiken’

04-02-2014 | Laatste update op 08-06 | |
Syngenta: ‘Iedereen kan nieuwe resistentie gebruiken’

Syngenta relativeert de ophef over het octrooi op en raseigenschap in paprika en peper. “Andere zaadbedrijven kunnen de eigenschap gewoon blijven gebruiken.”

Gisteren tekenden 30 telersorganisaties uit 27 landen bezwaar aan bij het Europees Octrooibureau tegen een octrooi verleend aan Syngenta. Deze veredelaar is er in geslaagd een nieuwe resistentie tegen insecten te ontwikkelen voor het gewas paprika/peper (Capsicum annuum) Hierdoor worden de planten beschermd tegen schadelijke insecten zoals witte vlieg en thrips. Deze insecten veroorzaken zuigschade aan het gewas en kunnen virusinfecties verspreiden, waar de opbrengst en kwaliteit van rode pepers en paprika’s sterk onder te lijden hebben.

Door het verleende octrooi zou deze eigenschap voor andere veredelaars niet meer of nog maar lastig te gebruiken zijn, terwijl het volgens de bezwaarmakers om een in de natuur voorkomende eigenschap gaat. Syngenta stelt echter dat het concurrerende veredelaars vrij staat de innovatie in hun eigen ras in te kruisen via hun eigen veredelingsprogramma. “Wel vragen wij dan een beperkte vergoeding voor het gebruik van onze innovatie.” De precieze voorwaarden voor zo’n licentie staan op www.traitability.com.

Syngenta noemt de nieuwe resistentie een belangrijke aanvulling voor de biologische bestrijding in de standaard beschermde paprikateelten. Het vermindert ook de noodzaak om het gewas alsnog bij onverwachte hoge insectendruk met insecticiden te behandelen. De innovatie vormt dus een belangrijke bijdrage van Syngenta aan de duurzaamheid in de teelt van rode pepers en paprika’s en betekent een doorbraak in de bestrijding van schadelijke insecten voor dit soort planten, aldus het bedrijf.

Syngenta zal nu de insectresistentie in verschillende variëteiten inbouwen met het oog op marktintroductie. Verwacht wordt dat de eerste variëteit met deze nieuwe insectresistentie op de markt zal komen vanaf 2016.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer