Doorgaan naar artikel

Syngenta blaast sluitkooldag nieuw leven in

Image

Storidor, zo heet het nieuwste sluitkoolras voor de zeer lange bewaring (juli) van zaadbedrijf Syngenta. De kool was afgelopen september al te zien op het demoveld van het bedrijf en onlangs op de sluitkooldag in Oudkarspel.

Syngenta heeft besloten deze bijeenkomst -met aandacht voor het eigen rassenassortiment- weer nieuw leven in te blazen na enkele jaren afwezigheid. Een belangrijk argument om weer met een eigen sluitkooldag te beginnen, is de toenemende druk van koolmot en trips, motiveert adviseur Joop Hof. “We kunnen hier alles laten zien: nieuwe en bestaande rassen en met van telers afkomstige kool duidelijk maken hoe de rassen het in de praktijk doen.”

Nieuwkomer Storidor is behalve vlot oogstbaar ook sterk tegen trips. Nog sterker tegen trips is het langer bestaande ras Bloktor. “We weten dat al langer, maar het ras is altijd wat ondergewaardeerd”. Bloktor is voor de kleinere maten. “Het geeft een mooi deftig en vooral gezond kooltje.”

Het ras Zenon stond er in drie partijen van drie verschillende bedrijven, geteeld onder uiteenlopende omstandigheden en geoogst bij uiteenlopende rijpheden. Het beeld in de kisten varieerde van ‘duidelijk wat rijper’, tot ‘heel netjes’. Hof: “dat is vanwege opmerkingen over geel blad bij Zenon. We willen hier laten zien dat het verschijnsel ook nadrukkelijk te maken heeft met groei-omstandigheden.”

“Zenon wordt in de praktijk zeer gewaardeerd”, voegt Hof verder toe, mede vanwege de hoge productie en het gemak bij de oogst en het blazen. Het ras is bewaarbaar tot eind mei.

Rodeko-dag

Syngenta is ook aanwezig op de sectorbrede sluitkooldag van Rodeko op 17 januari aanstaande. Die wordt gehouden bij G.A. Goudsblom & Zn, Breelandsweg 9 in St. Maarten.

 

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin