Doorgaan naar artikel

Succes ‘tuinbouwexpo’ Dubai herhalen in Osaka

Nederland € 20 miljoen steken in de World Expo Osaka in 2025 na het succes in Dubai, waar veel tuinbouwfocus was.

De World Expo Dubai is voor Nederland op een groot succes uitgelopen. De grote internationale wereldtentoonstelling wordt door steeds wisselende landen georganiseerd. De Nederlandse overheid ziet het als een goed visitekaartje voor het bedrijfsleven en financiert een groot deel van de deelname.

Uniting water, food and energy

Het Nederlandse thema was ‘uniting water, food and energy’. Tuinbouw was gekozen als sector om dat thema. Door corona hebben de voorbereidingskosten wel hoger uitgepakt dan verwacht met € 22,5 miljoen, maar Nederland heeft met haar bedrijven in energie, water en voedingstuinbouw naar schatting € 100 miljoen extra aan orderomzet binnen gehaald.

Ontwerp en bouw van circulaire inzending

De Nederlandse overheid stak het geld vooral in ontwerp en bouw van een circulaire inzending. Met het duurzame en circulaire concept met minimale ecologische afdruk won het Nederlands paviljoen internationale prijzen, schrijft minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher.

Het Nederlandse paviljoen vormde een biotoop in de woestijn en liet zien hoe Nederland watermanagement, duurzame energie, voedselproductie en circulariteit aan elkaar verbindt. Door middel van een proces van condensatie werd er dagelijks ruim 1.200 liter water aan de lucht onttrokken en werd er zonne-energie opgewekt om plantaardige voeding te produceren.

Osaka 2025

De 2025 Expo in Osaka zal gaan over het zichtbaar vormgeven van een wereld waar grote crises rond bijvoorbeeld klimaat en gezondheid de leefbaarheid zullen bepalen. Dit zijn onderwerpen waarop het Nederlandse bedrijfsleven in Japan momenteel al actief is.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin