Subsidie premie weersverzekering deels ongebruikt

29-07-2019 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Circa € 3 miljoen aan subsidie op premie voor de brede weersverzekering blijft op de plank liggen, meldt BNR Nieuwsradio.

Veel telers hebben voor het tweede jaar op rij last van de droogte en kampen met weerschade. Na het extreme jaar 2018 bleek dit voorjaar dat de teeltbedrijven toch niet in de rij staan om een brede weersverzekering af te sluiten. Ongeveer 1.800 van de ongeveer 18.000 telers verzekert zich tegen droogte, zocht de zender uit. Daardoor blijft dit jaar € 3 miljoen van de begrote € 15 miljoen aan subsidie (op de premie) op de plank van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) liggen. Ook vorig jaar bleef al geld liggen.

Lager eigen risico

Telers vinden de weersverzekering duur, wat zou komen door de assurantiebelasting van 21%. LTO Nederland verwacht dat de deelname zal toenemen, wanneer volgend jaar die belasting wordt afgeschaft. Directeur Jan Schreuder van verzekeraar Vereinigte Hagel hoopt op de invoering van een lager eigen risico en laat BNR weten daarover in gesprek te zijn met de overheid. Om dat eigen risico aan te passen naar 20% is een Europese goedkeuring nodig.

RVO.nl heeft van 3 verzekeraars de polis goedgekeurd voor de brede weersverzekering; Agriver, Vereinigte Hagel voor de akkerbouw en voor fruittelers OFH (Onderlinge Fruittelers Hagelverzekering) BFAO.

Auteur: Jeroen Verheul

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer