Doorgaan naar artikel

Stijgende olieprijs maakt diesel weer flink duurder

De inkoopcollectieven hebben hun dieselprijzen weer opgeschroefd, omdat olie in prijs stijgt. In een maand tijd is de diesel € 12 tot € 17 per 100 liter duurder geworden.

Op 1 april zorgde de accijnsverlaging ervoor dat de prijs van diesel ineens met zo’n € 11 per 100 liter omlaag ging. Dat effect is lang niet overal nog zichtbaar. Bij de inkoopcollectieven LTO Ledenvoordeel en Farmers4all heeft de stijgende olieprijs ertoe geleid dat diesel eind april € 12 tot € 17 duurder is dan bij aanvang van de maand. Daarmee is het effect van de accijnsverlaging dus alweer snel verdwenen.

Vooral in de laatste week van april zijn de dieselprijzen flink verhoogd. Prijsverhogingen varieerden van € 7,50 tot bijna € 10 per 100 liter. Doordat de Europese Unie de olie-import vanuit Rusland wil terugschroeven, moet er voor dit product steeds meer worden betaald. Zeker nu Duitsland zijn verzet tegen het embargo op Russische olie lijkt op te geven, komt een stop op de import vanuit Rusland toch wel dichterbij.

Kans op stijgende prijzen

De belangrijkste olienotering in de wereld – die van Brent-olie – steeg vrijdag 29 april rond het middaguur naar $ 108,43 per vat van 159 liter. Daarmee ligt deze prijs ruim $ 4 hoger dan begin april. Onzekerheid over het verloop van de oorlog in Oekraïne en de sancties die daarop worden opgelegd aan Rusland, zorgt ervoor dat het voorlopig niet rustig wordt op de oliemarkt. Naarmate de oorlog langer duurt, wordt de kans op stijgende prijzen almaar groter.

Begin maart liep de olieprijs op het hoogtepunt van paniekaankopen op tot bijna $ 140 per vat. Daarmee bleef de prijs nog net onder het historisch hoogste niveau van $ 147 per vat in juli 2008. Als er een embargo komt op olie uit Rusland, dan kan de olieprijs wel eens oplopen tot $ 200 per vat, roepen analisten. Dit zal echter ook afhangen van de invloed die de olieprijs heeft op de economische activiteit.

Prognose: stijgende prijzen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Afbeelding
John Ramaker

chef marktredactie

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin