Doorgaan naar artikel

Sterk middel tegen Sclerotinia in witlof

Het middel Luna Privilege komt zeer goed naar voren voor de bestrijding van Sclerotinia. Dat blijjkt uit een trekproef in witlof van Proetuin Zwaagdijk. Op 16 oktober werden gemiddeld 2,5 haarden per bak geteld. Bij het referentiemiddel waren dat er gemiddeld 13,8 en in onbehandeld 44.

Luna Privilege van Bayer CropScience heeft sinds dit jaar voor de trekteelt van witlof een toelating als penbehandeling na de oogst, vóór opslag. Om die toepassing na te bootsen, zijn voor deze proef op 27 september 2018 onbehandelde witlofpennen uit de vriescel gehaald, ontdooid en op 1 oktober behandeld. Dat gebeurde naast Luna Privilege in een dosering van 10 milliliter per ton wortels ook met 36 gram Switch (Syngenta) per ton wortels.

De wortels werden op 2 oktober opgezet en kunstmatig met Sclerotinia geïnfecteerd. Naast Luna Privilege is Switch het enige tegen Sclerotinia toegelaten middel in de trekteelt van witlof. Luna Privilege heeft naast een sterke werking tegen Sclerotinia een nevenwerking tegen Phoma. Tegen Rhizoctonia is er geen werking.

Aantal haarden

Op 16 oktober werd de proef op Proeftuin Zwaagdijk (Noord-Holland) voor het eerst beoordeeld. Bij deze beoordeling werden bij Luna Privilege gemiddeld 2,5 haarden per bak geteld en bij Switch gemiddeld 13,8.

Dat de kunstmatige infectie goed gelukt was, blijkt uit de 44 haarden per bak in onbehandeld. Bayer toonde van ieder object een bak op het Witlof Platform op 17 oktober in Espel (Flevoland).
Lees verder onder de foto

Op de voorgrond een bak onbehandeld, in het midden een bak behandeld met Switch en achteraan een bak behandeld met Luna Privilege. - Foto: Stan Verstegen

Op de voorgrond een bak onbehandeld, in het midden een bak behandeld met Switch en achteraan een bak behandeld met Luna Privilege. – Foto: Stan Verstegen

Uitbreiding etiket Previcur Energy

Het etiket van Previcur Energy is vorig jaar uitgebreid met de witloftrekteelt. Het middel is de vervanger voor Fenomenal waarvan de toelating wordt beëindigd. Previcur Energy heeft een toelating tegen Phytophthora en Pythium. De werking op Phytophthora is wat minder sterk dan die van Fenomenal.

Voor Fenomenal is door het Ctgb voor Nederland een uiterste verkoopdatum van 14 augustus 2019 en een opgebruiktermijn tot 14 november 2019 vastgesteld.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin