Doorgaan naar artikel

Steeds meer glastuinbouw in ‘Venray’

Foto: Gerard Boonekamp

Foto: Gerard Boonekamp

De Tuinbouwrelatiebeurs die deze week in Venray plaatsvindt, lijkt zich steeds meer op de glastuinbouw te richten. Waterzuivering en innovatie zijn de hoofdthema’s.

Het kleine broertje (of zusje) van de beurs in Gorinchem trekt vooral veel bezoekers uit Zuidoost-Nederland en van net over de grens, uit Duitsland en België. Hoewel het aantal innovaties beperkt is, zijn er toch best interessante stands te bezoeken.

Voor een behoorlijk groot deel van de bezoekers, opvallend veel gepensioneerden, lijkt het sowieso meer om gratis eten en drinken te gaan dan om de professionele tuinbouw. Rond de uitgiftepunten van maaltijden en hapjes was het gisteren nog het drukst.

Groot maar in de minderheid

Foto's: Gerard Boonekamp

Foto’s: Gerard Boonekamp

Bovenstaande trekker met spuitinstallaties is zo hoog dat een volwassene er met gemak onderdoor kan lopen. Nog steeds is de relatiebeurs van Venray ook gericht op de fruitteelt en vollegrondsteelten. Toch neemt het aantal machines af en groeit het aantal toeleveranciers voor de glastuinbouw. Het aantal uitzendbureaus en arbodiensten groeit ook fors, nu arbeid weer een steeds groter knelpunt wordt.

Toeren regelbaar per Ventilationjet

Steeds meer glastuinbouw in ‘Venray’


Hinova heeft een kastje aan de Ventilationjet toegevoegd, waardoor het toerental kan worden aangepast, afhankelijk van de lokale omstandigheden in de kas. Boven het middenpad is het vaak warmer en droger, aan de gevels juist kouder en vochtiger. Door kleinere groepen Ventilationjets apart aan te sturen wordt het kasklimaat nog uniformer dan het nu al is.

Het ‘lora’-kastje (long range) is verbonden met beide ventilatoren van de Ventilationjet. Het zendt en ontvangt signalen via radiogolven naar/van het ‘acces-point’ centraal in de kas, die via een internetkabel is aangesloten op de klimaatcomputer. “We willen er ook nog draadloze klimaatsensoren aan toevoegen, maar die zijn nog in ontwikkeling”, zegt directeur Henk van der Meer van Hinova in Berkel en Rodenrijs. Nu wordt iedere groep Ventilationjets aangestuurd via een aparte meetbox.

Onbemande winkel aan huis

Steeds meer glastuinbouw in ‘Venray’


Steeds meer bedrijven verkopen hun producten aan huis: verser kan niet en de marge van de consumentenprijs blijft ook dichtbij huis. Met deze automaat hoeft de verkoop geen extra druk te leggen op de normale bezigheden. De ‘LockBlox’ van de AutomatenCentrale in Neede is een modulair systeem waarbij gekoelde en ongekoelde delen kunnen worden gecombineerd.

Het deurenschema is naar wens in te vullen en de units zijn te voorzien van één centrale betaalautomaat met touchscreen, geschikt voor pinpassen en contant geld. De automaat is in te stellen volgens het ‘first-in-first-out’-principe zodat maximale versheid wordt gegarandeerd. Een complete muur met betaalautomaat (zoals op bovenstaande foto) kost ongeveer € 15.000. Maar er zijn ook eenvoudigere instap-units die later zijn uit te breiden met behoud van deze betaalautomaat.

UV-deken nu ook voor in de kas

Steeds meer glastuinbouw in ‘Venray’


Op polyklinieken van ziekenhuizen is hij niet meer weg te denken in de strijd tegen exotische en vertrouwde micro-organismen, maar in de glastuinbouw is hij nog helemaal nieuw: de UV-deken. Deze UV-installatie van Aquamar uit Urk zendt UV-C-licht uit met een bandbreedte van 30 centimeter, waardoor de micro-organismen worden gedood tot een straal van 30 meter rond het apparaat. De tegelijkertijd geioniseerde lucht zakt naar beneden en legt een voor (anaerobe) micro-organismen dodelijk deken over en tussen het gewas.

Volgens CEO Lub Kramer van Aquamar kunnen hiermee ziekten als Erwinia (en onder andere steeltjesrot bij paprika), komkommerbontvirus en pepinomozaïekvirus worden bestreden. Natuurlijke vijanden zouden geen last hebben van de deken. Hommels en bijen worden niet gehinderd door het UV-licht, zegt Kramer. De bestuivers oriënteren zich via UV-A.

Goedkoop zuiveren

Steeds meer glastuinbouw in ‘Venray’


Voor telers die maar weinig lozen en voldoende buffercapaciteit hebben, lijkt de nieuwe ‘Goalie’ van Water-Q tot nu toe de goedkoopste investering. Een unit met een capaciteit van 0,6 kuub per uur kost minder dan € 10.000. De dubbele capaciteit € 14.000. Na ultrafiltratie gaat het water door een koker met granulair actief kool (GAC) waar minimaal 99% van de gangbare actieve stoffen van gewasbeschermingsmiddelen in achterblijven.

Alle testen zijn met goed gevolg doorlopen. Eerdaags volgt plaatsing op de BZG-lijst, zegt accountmanager René Polak van Water-Q in Nijmegen. De fijnfiltratie van de Goalie haalt al veel ziektekiemen uit het water, maar is daar niet op getest. De grotere ‘Goalkeeper’, met een GMB-verwijderingscapaciteit van 1,6 kuub per uur, kan per uur minstens 3,2 tot wel 50 kuub drainwater ontsmetten.

Delen

Image
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin