Staghouwer: topsector tuinbouw niet zomaar nek omdraaien

16-03 | Laatste update op 01-06 | |

De glastuinbouw staat voor een energietransitie, die door de hoge gasprijzen extra urgent lijkt. Maar dat betekent niet dat het ministerie van landbouw op korte termijn de glastuinbouw definitief wil afschakelen van het gas.

“We gaat die topsector niet zomaar de nek omdraaien”, zei landbouwminister Henk Staghouwer in debat met de Tweede Kamer.

PvdA-Kamerlid Joris Thijssen drong er in debat met landbouwminister Henk Staghouwer op aan om de gasconsumptie van de land- en tuinbouw nu direct omlaag te brengen. “De Nederlandse landbouw gebruikt 4 miljard kuub gas. En daarmee financiert ook de Nederlandse landbouw de oorlogsmachine van Poetin. Het is totaal vaag hoe die 4 miljard van de landbouwsector wordt afgebouwd”, aldus Thijsen. “Kassen verwarmen met aardgas is als een skihal in Dubai”, vond Thijssen.

Grote ambities

Staghouwer zegt dat de landbouw en de glastuinbouw te maken hebben met ‘grote ambities’ om de CO2-uitstoot te verminderen. “Maar die ambities moeten wel te halen zijn.” De minister wil waar mogelijk die omslag versnellen, “Zodra van aardwarmte gebruikgemaakt kan worden, kan de gaskraan eraf. Maar het moet wel kunnen en de glastuinbouw moet dat kunnen meemaken. Wij kunnen geen maatregelen nemen waarmee we de glastuinbouw om zeep helpen. We hebben een topsector met ongelofelijk veel kwaliteit, ongelofelijk veel kennis.”

De minister zegt PvdA‘er Thijssen wel te begrijpen als het gaat om het terugbrengen van de afhankelijkheid van Russisch gas. “Maar we kunnen niet zomaar die topsector de nek omdraaien. Daar ben ik tegen, dar is het kabinet tegen, we doen alles om minder afhankelijk te zijn van het Russisch gas.”

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over


Beheer