Doorgaan naar artikel

‘Stadsteelt bevordert regionalisering en versheid’

Teelt in de stad leidt tot verdere regionalisering van de keten en versere producten. Dat verwacht Professor Maria Isabel Gil, directeur van de afdeling voedselveiligheid van het Spaanse onderzoekscentrum CSIS.

Zij geeft haar visie in een nieuwsbrief op de laatste dag van de beurs Fruit Logistica. Een voorbeeld is containerteelt met LED. “Verse kruiden hoeven daardoor niet meer uit verre landen ingevlogen te worden, maar kunnen lokaal worden geteeld, als het ware op straat in de stad. Het is een belangrijke factor in de verse uitstraling van producten.”

Foto: Infarm

Foto: Infarm

Zoutgehaltes

Gil is specialist bewaartechnieken en behandeling. Haar instituut kijkt naar de effecten van stikstof in de verpakkingen. Het begint bij de selectie van rassen, stelt de onderzoekster. Daar worden keuzes gemaakt die bepalen hoe goed product het wassen en snijden doorstaan, aldus Gil.

Ook het toevoegen van lage zoutgehaltes aan het waswater zorgt voor het langer elastisch blijven van de behandelde groente. Voor teelt uit de kas of vollegrond vond de onderzoekster geen grote verschillen in houdbaarheid.

Derving

In de Westerse wereld belandt 45% van de geoogste producten niet op het bord van de consument, bleek uit een lezing door het Nederlandse Contronics. Zij bieden vernevelingsinstallaties aan supermarkten aan. Die leiden tot langere houdbaarheid, maar lijken vooral gemakkelijk omdat het personeel uitspaart. Product hoeft ’s nachts niet meer in de koeling gereden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin