Staay stoot snijderij en vertical-tak af

10-01-2020 | Laatste update op 01-08 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Staay Food Group verkoopt de groentenverwerkingsdivisie aan kipverwerker Plukon. Staay focust daarmee op handel en teelt.

Binnen 3 jaar neemt Plukon alle aandelen over van Staay Food Group, schrijven beide bedrijven in een persbericht. Over de eerste 51% bestaat nu een principeovereenkomst.

Groei via afzetkanalen

De verwerkingsdivisie van Staay, Fresh Care Convenience in Dronten, maakt veel zakjes bewerkte groente voor Duitse supermarktketens. Plukon heeft al maaltijdactiviteiten in Wezep en bewerkt dus al groente voor Nederlandse supermarkten. Door de overname wordt Plukon een grote speler in de groenteverwerking.

Beide partijen verwachten door de overname en verdere samenwerking in omzet te groeien. Staay blijft als leverancier betrokken bij Fresh Care Convenience dat dus verder gaat onder de vleugels van Plukon.

Indoorteelt niet gelukt

Door de overname ziet Staay ook af van verdere ontwikkeling van productie in vertical farms, ook wel indoorteelt genoemd op stellingen met kunstlicht. Dat geplande project bij Fresh Care Convenience in Dronten kwam niet van de grond, erkent een woordvoerder. “We geloven er nog steeds in, maar het is erg kostenintensief en we hebben lang gezocht naar een partner die langjarig van ons zou afnemen, maar het is niet gelukt om die te vinden. Nu liggen er kansen om met beide bedrijven het project voort te zetten.”

Voor Staay Food Group is de verkoop niet gedwongen door de marktsituatie. Door strategische keuzes besluit het bedrijf terug te gaan naar de kernactiviteiten handel en teelt. Jaarcijfers zijn niet bekend gemaakt, maar de geschatte omzet van Staay Food Group is circa € 500 miljoen.

Teelt wordt belangrijker

Staay Food Group ziet het belang van teelt verder toenemen in de toekomst en heeft met perenproductie van dochter Frupaks Vernooij in Nederland fruitteelt in handen. Staay is strategisch partner van slabedrijf Delicious dat wel met indoorteelt werkt bij opkweek van de planten. Of Staay Food Group uit de opbrengst van de verkoop nieuwe investeringen plant in teelt, kan de woordvoerder niet zeggen. Het bedrijf heeft eigen productie in Nederland, Costa Rica en Spanje.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer